latinica  ћирилица
16/10/2017 |  09:12 | Autor: RTRS

Učenik iz Bosanske Krupe nominovan za "dječijeg Nobela"

Armin Marić, učenik iz Bosanske Krupe, prva je mlada osoba iz Bosne i Hercegovine i regije koja je nominovana za Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu, koju zovu i "dječijim Nobelom".
Armin Marić - Foto: Screenshot/YouTube
Armin MarićFoto: Screenshot/YouTube

Tako se našao među 151. kandidatom iz cijelog svijeta, te samo osam iz Evrope koji su zbog rada na poboljšanju dječijih prava predloženi za nagradu koju je nekada dobila i Malala Јusazfai, pakistanska djevojčica koju su upucali talibani i najmlađa dobitnica Nobela za mir.

Međunarodnu dječjiu mirovnu nagradu pokrenula je organizacija KidsRights tokom Svjetskog samita Nobelove nagrade za mir 2005. godine u Rimu, pod vođstvom Mihaila Gorbačova, posljednjeg predsjednika nekadašnjeg Sovjetskog saveza.

- Izuzetno sam ponosan na činjenicu da sam jedino dijete iz BiH koje je uopšte ikada nominovano te vjerujem da će moj primjer otvoriti vrata nominaciji i druge izuzetne djece iz BiH ali i regiona. Nominacionu aplikaciju sam shvatio vrlo ozbiljno, te sam je sedmicama pripremao i usavršavao, dok nisam bio zadovoljan sa njenom konačnom verzijom od 17 stranica kucanog teksta, na engleskom jeziku - kaže Armin, koji ide u četvrti razred gimnazije u malom gradu na obalama rijeke Une.

Ovaj srednjoškolac, koji svoje slobodno vrijeme posvećuje raznim projektima i aktivnostima, prethodnih godina postizao je brojne uspjehe - između ostalog našao se na listi 100 najboljih učenika na svijetu, a bio je i proglašen “ekološkim ambasadorom“, jednim od 33 u svijetu, među nekoliko hiljada mladih koji su aplicirali.

Zato za Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu, za koju ga je nominovala Mreža za izgradnju mira, čiji je dugogodišnji aktivista, kaže da je kruna njegovih dosadašnjih rezultata.

- U avgustu 2016. sam primljen u program “Tunza Eco Generation“. Od nekoliko hiljada aplikacija mladih iz čitavog svijeta, proglašeno je samo 33 ambasadora, uključujući i mene. Kao rezultat uspješnog mandata proglašen sam jednim od najboljih ambasadora u svijetu, ali i jedinim Evropskim ekološkim ambasadorom - objašnjava on i dodaje kako je organizovao brojne ekološke radionice o aerozagađenju, recikliranju, energetskoj štednji, zdravstvenoj zaštiti te pisao o regionalnim ili lokalnim ekološkim problemima s kojima se trenutno susrećemo.

Godinu prije toga, Armin je učestvovao i u “World Education Games“, najvećem internacionalnom edukacijskom takmičenju kojeg sponzoriše UNICEF. Za takmičenje je bilo registrovano 6,3 miliona djece i mladih iz 166 zemalja.

Iako Armin ide u srednju školu, već pohađa onlajn kurseve najprestižnijih fakulteta na svijetu kao što su Harvard i MIT.

Za njih se sam prijavljuje, a kako kaže najviše ga interesuje biologija. Nakon srednje škole želi upisati medicinu, molekularnu biologiju, biohemiju ili genetiku. Da li će ostati u Bosni i Hercegovini još razmišlja.

Izvor: Blic/Al džazira