latinica  ћирилица
16/10/2017 |  09:52 ⇒ 10:29 | Autor: RTRS

"Šantićeve večeri" i Pero Zubac u Nevesinju

U nastavku "Šantićevih večeri poezije" u Nevesinju je održano tradicionalno veče pod nazivom "Nevesinje, Šantićeva druga kuća" na kojem je nastupio pjesnik Pero Zubac, dobitnik ovogodišnje Šantićeve nagrade.
"Nevesinje, Šantićeva druga kuća" - Foto: SRNA
"Nevesinje, Šantićeva druga kuća"Foto: SRNA

"Nevesinje je zlatni grumen koji me održava u životu", poručio je Zubac, koji je rođen u Nevesinju, ali mu je ovo bio prvi put da ima pjesničko veče u rodnom gradu, gdje je došao nakon pune tri decenije.

Nevesinjska "Prosvjeta" u Gradskoj galeriji priredila je zanimljiv repertoar poezije, proze, plesa i muzike.

Zubac je govorio stihove pune nostalgije za rodnim krajem, rođacima i prijateljima. On je pjesničkim slikama osvježio sjećanja na petnaestak godina provedenih u Nevesinju.

Pjesnik je naglasio da će ovo veče ostati u njegovom sjećanju kao divan trenutak vraćanja zavičaju i nade da će uskoro i svoje unuke dovesti u Nevesinje.

On je dodao da je posebno počastvovan dolaskom Njegovog preosveštenstva vladike zahumsko-herecgovačkog i primorskog Grigorija i ljudi iz mostarske "Prosvjete".

Upečatljiv muzički nastup sinoć je imao i sin Pere Zupca - Miloš koji je komponovao svoje i očeve pjesme.

Stihove je kazivao i mostarski književnik Veselin Gatalo.

U programu su učestvovali i kompozitor Goran Duka, uz pratnju Marije Pejičić i Etno-grupe "Simonida", glumica Dragana Matrak Bukvić, pjesnikinja Nikolina Kučinar, pijanistkinja Marija Radović, profesor Nataša Medan i novinar Dragan Grahovac.

"Šantićeve večeri poezije", koje organizuju SPKD "Prosvjeta" Mostar i SPKUD "Gusle" biće završene večeras u Mostaru, kada će pjesniku Peri Zupcu biti uručena Šantićeva nagrada.

Program će početi u 19.00 časova u Narodnom pozorištu Mostar, gdje će biti održano i poetsko veče Pere Zupca i Ansambla "Mostarske kiše" koje je režirao Dragan Komadina.

Izvor: SRNA