latinica  ћирилица
16/10/2017 |  10:27 ⇒ 12:51 | Autor: RTRS

U Muzeju Hercegovine otvorena izložba "Plemenito" (VIDEO)

U Muzeju Hercegovine u Trebinju otvorena je izložba "Plemenito", koja je dio projekta digitalizacije srednjovjekovnog, kulturno-istorijskog nasljeđa Srba. Autori izložbe su Boris Radaković, Predrag Lozo i Dragoslav Ilić, članovi Udruženja istoričara "Dr Milan Vasić" iz Banjaluke.
Trebinje - Izložba - Foto: RTRS
Trebinje - IzložbaFoto: RTRS

Autorski tim istoričara u posljednje tri godine obilazi teritoriju BiH, bilježeći kulturno-istorijske spomenike i zaostavštinu srednjeg vijeka. Prikupljeni podaci i fotografije prikazani su na 27 panoa. Nazvani su po pojmu "plemenito", koji je specifičan za ove prostore, a u prošlosti se koristio umjesto današnjih riječi nasljedstvo i zaostavština.

Asistent na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Banjaluci Dejan Došlić rekao je da sadržaj izložbe govori o stvaralaštvu, kreaciji i estetskom bogatstvu jednog perioda koji je podijeljen u nekoliko cjelina - stećci, natpisi, sakralni spisi i diplomatička građa.

Područje Republike Srpske i BiH je izuzetno bogato kulturno-istorijskim spomenicima i to ne samo iz srednjeg vijeka. Iz te epohe glavna baština su stećci, epigrafi i crkvene knjige.

Izložba je otovorena u okviru druge Škole paleografije, nauke o drevnim pismima, koja je organizovana za studente filoloških fakulteta iz Banjaluke i Nikšića.