latinica  ћирилица
16/10/2017 |  11:29 | Autor: RTRS

Nagradić: Kulturno - istorijska baština važna za očuvanje identiteta Srpske

Direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, Slobodan Nagradić, rekao je da je kulturno-istorijska baština Republike Srpske vrlo važan elemenat nacionalnog identiteta, bez čega nema ni Srpske.
Stećci (foto:sr.wikipedija org.) -
Stećci (foto:sr.wikipedija org.)

"Republički zavod je osnovan u teškim ratnim uslovima i nesumnjivo je da su oni koji su donijeli tu odluku bili vizionari jer su znali da uz pomoć Zavoda treba sačuvati kulturno-istorijsku baštinu Republike Srpske", rekao je Nagradić Srni, nakon okruglog stola u Banjaluci povodom obilježavanja 25 godina postojanja i rada ove ustanove.

Nagradić je rekao da je za 25 godina postojanja i rada Zavod pokazao da zna da radi ono što mu je zadatak, a na to ukazuje i činjenica da su dva kulturna dobra o kojima je brinuo zajedno sa drugim institucijama upisana na UNESKO listu svjetske kulturne baštine - most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu i nekropole sa stećcima iz devet opština Republike Srpske.

On je najavio da će Zavod u narednom periodu prioritetno raditi na digitalizaciji svakog evidentiranog kulturnog dobra, ističući da u Republici Srpskoj ima više stotina kulturnih dobara, uključujući i dobra prirode.

Izvor: SRNA