latinica  ћирилица
16/10/2017 |  12:17 ⇒ 12:54 | Autor: RTRS

Grad Trebinje pomaže osnovcima (VIDEO)

Gradska uprava Trebinja finansijski će pomoći 130 djece osnovnih škola koja putuju iz sela u centralnu školu ili nastavu pohađaju u područnim školama. Za tu namjenu, za tekuću školsku godinu biće izdvojeno oko 100.000 KM.
Trebinje - škola - Foto: RTRS
Trebinje - školaFoto: RTRS

Finansijsku nadoknadu od 75 ili po 125 KM dobijaće svaki osnovac, pod uslovom da jedan, odnosno oba roditelja nemaju zaposlenje. Cilj je, kažu u Gradskoj upravi, da se pomogne porodicama i sačuva selo. 

-  Smatramo da će jako selo dati jak grad i da će ova finansijska podrška, između ostalog, biti dovoljna da zainteresuje i druge za vraćanje na selo i održavanje svoje imovine - kaže gradonačelnik Luka Petrović.

Odluka Gradske uprave, kaže Јeremije Lojpur, ima širi značaj. On i spuruga su nezaposleni. Dva osnovca, dva puta sedmično, vozi u sedamnaest kilometara udaljeno Trebinje, na treninge.

- Ne želim da moja djeca zaostaju za drugom, gradskom djecom, a sve to košta. Ova mjera  će omogućiti djeci bolje uslove i u svakom slučaju je pohvalna - kaže Lojpur.

Roditelji čija djeca pohađaju nastavu u područnim školama strahuju od ukidanja tih škola. Tvrde da, zbog nastave u kombinovanim odjeljenjima, ima razlike u školovanju njihove djece i djece u gradu. Ipak, smatraju da je svako rješenje bolje od gašenja škola. 

Gradska uprava je obezbijedila novac za subvenciju osnovaca iz četiri područne škole.

- Naš fond će, u prvom polugodištu, biti 45.000 KM, a u drugom oko 60.000 KM, jer u prvom polugodištu finansiramo četiri, a u drugom pet mjeseci - kaže Petrović.

Potrebna sredstva za subvencije, obezbijeđena su iz gradskog Fonda solidarnosti.