latinica  ћирилица
16/10/2017 |  12:41 ⇒ 13:13 | Autor: RTRS

Bogdanić: Srpska brine o socijalnoj zaštiti djece i porodiljama

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas da nadležne institucije Srpske poklanjaju veliku pažnju socijalnoj zaštiti djece, posebno onoj sa smetnjama u razvoju, a u planu je i značajna podrška mladim nezaposlenim porodiljama.
Dragan Bogdanić - Foto: SRNA
Dragan BogdanićFoto: SRNA

- U Republici Srpskoj urađeno je mnogo i radi se dosta za dječiju zaštitu. Mi smo se opredijelili da od naredne godine uvedemo nadoknadu za porodiljsko odsustvo za nezaposlene mlade majke i da ih na taj način izjednačimo sa onim ženama koje imaju zaposlenje - rekao je Bogdanić novinarima u Sarajevu.

On je rekao da će iznos te naknade biti 405 KM.

Bogdanić, koji je bio jedan od uvodničara trodnevne konferencije o socijalnoj zaštiti djece koja je danas počela u Sarajevu, kaže da će na ovom skupu biti predstavljeno šta je u Srpskoj urađeno i šta se radi na planu socijalne zaštite djece.

On je naglasio značajnu ulogu centara za socijalni rad u vezi sa socijalnom zaštitom djece.

Bogdanić je dodao da brige o djeci nikada ne može biti previše, ističući da će se sa boljim ekonomskim razvojem društva u cjelini obezbijediti i bolji uslovi za veća izdvajanja za socijalnu zaštitu i brigu o djeci.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača poručio je da djeci u svim državama treba obezbijediti još veću socijalnu zaštitu, pažnju društva i poštovanje.

- Djeca ne treba da budu samo objekt, nego i subjekt socijalne zaštite i dječijih prava i zbog toga im treba omogućiti evropske standarde socijalne politike - rekao je Drljača.

On kaže da u BiH postoji iskrena volja i želja za efikasnijom socijalnom zaštitom djece, posebno djece ometene u razvoju.

Predstavnik UNICEF-a za BiH Getanjali Narajan smatra da je ovaj skup dobra prilika za razmjenu pozitivnih iskustava iz regiona u sprovođenje socijalne politike prema djeci i njihovoj zaštiti.

Ona je istakla dvije važne teme ove konferencije, od kojih se prva tiče značaja investiranja u sisteme socijalne zaštite, što podrazumijeva podršku političkog liderstva, a druga se odnosi na potrebu tješnjih veza sektora socijalne zaštite sa sektorima, rada, obrazovanja, poreza.

Narajan je zahvalila entitetskim i institucijama BiH za predanost i partnerstvo u pripremi i realizaciji ove konferencije.

Konferencija, u organizaciji UNICEF-a i u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske, Ministarstvom civilnih poslova BiH i federalnim Ministarstvom rada i socijalne politike, okupila je stručnjake i donosioce odluka iz osam država koji djeluju u oblasti socijalne zaštite i druge aktere koji mogu uticati na politiku u ovoj oblasti.

Na skupu učestvuju predstavnici Albanije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Gruzije i Moldavije, koji razgovaraju o inovacijama u oblasti socijalne zaštite, razmijenjuju iskustva i unapređuju međusobnu saradnju.

Organizatori ističu da je jačanje socijalne zaštite djece u interesu svih zemalja u regiji jer se na taj način najefikasnije suzbija siromaštvo djece i socijalna isključenost, a djeci omogućava da imaju bar minimalne uslove za život.

Rješavanjem problema siromaštva i socijalne isključenosti djece, socijalna zaštita može pomoći djeci da uživaju minimalne životne uslove koji su im potrebni kako bi mogli da ostvare svoja prava na preživljavanje, napredovanje, učenje, te potpuno i ravnopravno učešće u društvu.

Konferencija bi trebalo da rezultira dokumentom pod nazivom Poziv na akciju, i da dodatno potvrdi opredijeljenost zemalja regiona za unapređenjem sistema socijalne zaštite u kojim djeca zauzimaju važno mjesto.

Plan je i da učesnici konferencije razmijene naučeno u ovoj oblasti, ukažu na inovativne pristupe i razgovaraju o socijalnoj zaštiti koja će porodicama pomoći da se nose sa poteškoćama teške materijalne situacije.

Izvor: SRNA