latinica  ћирилица
16/10/2017 |  16:28 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Ministarstvo pravde: Zadovoljavajuća bezbjednost u kazneno-popravnim zavodima

Pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Pero Dunjić i direktori svih šest kazneno-popravnih zavoda u Srpskoj ocijenili su danas u Banjaluci da je stanje bezbjednosti u ovim zavodima na zadovoljavajućem nivou.
KPZ Bijeljina - Foto: RTRS
KPZ BijeljinaFoto: RTRS

Na današnjem radno-konsultativnom sastanku razgovarano je o trenutnom stanju u kazneno-popravnim zavodima Srpske, brojnom stanju i strukturi osuđenih lica, bezbjednosnoj situaciji, kao i o radu zaposlenih službenika u zatvorskim upravama u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Foči, Bijeljini, Trebinju i Doboju.

Bilo je riječi i o izmjenama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija Srpske, te o pripremi pravilnika kojim će se precizno propisati način izvršenja rada u javnom interesu, nakon čega će se stvoriti pretpostavke za primjenu ove vrste alternativnih mjera za izvršenje krivičnih sankcija, saopšteno je iz Ministarstva pravde Srpske.

Donesen je i zaključak prema kojem su kazneno-popravne ustanove u Republici Srpskoj zadužene da, u saradnji sa nadležnim policijskim upravama, prate realizaciju uslovnih otpusta u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija Srpske.

Učesnici sastanka su ovom prilikom obišli rekonstruisani dio upravne zgrade Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka.

"Nastojimo da pratimo evropske standarde i dobru praksu u izvršenju krivičnih sankcija, stoga i u narednom periodu očekujemo početak rekonstrukcije i adaptacije Odjeljenja vaspitno-popravnog doma, a u skladu sa preporukom institucije Ombudsmana BiH", rekao je Dunjić.

Izvor: Srna