latinica  ћирилица
16/10/2017 |  16:41 ⇒ 19:07 | Autor: RTRS

Dan bijelog štapa - obilježavanje (VIDEO)

Povodom obilježavanja Svjetskog dana slijepih i slabovidih lica, Gradska organizacija slijepih Banjaluka organizovala je niz aktivnosti za svoje članove.
Dan bijelog štapa - Foto: RTRS
Dan bijelog štapaFoto: RTRS

Udruženja su uputila apel javnosti da ovim licima obezbijedi sprovođenje njihovih osnovnih prava, unapređenje socijalnog položaja i povećaju bezbjednost ovih lica u saobraćaju.

Predstavnici Saveza slijepih, koji obilježava 25 godina postojanja, nadaju se da ubuduće međunarodni "Dan bijelog štapa" neće biti jedini dan u godini kada javnost obraća pažnju na slijepa i slabovida lica. Nisu, kažu, zadovoljni odnosom društva prema njihovim problemima.

- Očekujemo znatno više, mi mislimo da minimum socijalne sigurnosti nije obezbijeđen, da prava koja su zakonom obezbijeđena se ne provodeu praksi i treba biti odrešit, da Vlada Republike Srpske kad je u pitanju pravo kategorije koja se zbrinjava u socijalnom sektoru popravi prava, kao što je sa ličnom invalidninom, naglašava Branko Suzić, predsjednik Republičke organizacije slijepih.

Iz gradske uprave poručuju da će se uspješna saradnja sa ovom organizacijom i dalje nastaviti, kako podrškom tako i subvenicjom od nekoliko desetina hiljada maraka na godišnjem nivou.

Osim signalizacije u saobraćaju i institucijama, kao načinu orijentacije ovih lica u javnom prostoru, istaknut je i problem nedovoljnog zapošljavanja slijepih i slabovidih lica. U okviru obilježavanja Dana, licima su takođe dodijeljena lična pomagala, dok je u toku i razvijanje servisa personalne asistencije.