latinica  ћирилица
17/10/2017 |  09:12 | Autor: RTRS

Brnabić: Biće smjene ministara, ako ne bude rezultata

- Mislim da smo u prvih 100 dana uspjeli da pokažemo da možemo da nastavimo reforme i da imamo rezultate, očekujem da nastavimo nesmanjenom snagom i sa još boljim fokusom i koordinacijom - sumirala je rad vlade u prvih 100 dana premijerka Ana Brnabić.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

Kako je rekla u intervjuu za "Novosti", najponosnija je zbog toga što je zadržana fiskalna disicplina i javni dug smanjen za oko milijardu evra.

- Kada je riječ o smjenama, njih može da bude samo ako izostanu rezultati. Mi smo tu da sprovodimo zajedničku politiku koja će dati bolji poslovni ambijent i omogućiti bolji život naših građana. Samo to mi je važno - kaže ona, komentarišući priče koje su se pojavile u javnosti o svađama ministara i eventualne smjene.

Ona kaže i da su dobri rezultati stvorili prostor za povećanje penzija i plata.

Na pitanje da li se zna do tančina kome će sve biti povećane plate u javnom sektoru ona odgovara:

- U fokusu Vlade bili su sektori obrazovanja, zdravstva, nauke i kulture, jer su to poluge na kojima želimo da počiva Srbija budućnosti - rekla je premijerka.

Povećanje slijedi i vojsci, policiji i bezbjednosnim službama zbog težine poslova koje obavljaju, odgovornosti koje imaju i uslova u kojima rade.

U administraciji će plate biti povećane pet odsto, a i penzije će od 1. januara porasti pet odsto.

Na pitanje kada će Srbija biti spremna za ulazak u EU i da li će Brisel uopšte željeti nas primi, ona na prvom mjestu ističe da refrome koje sprovodimo sprovodimo zbog nas samih, a da će nas one dovesti do EU.

- U smislu pregovaračkih poglavllja mi težimo da ih zatvorimo što prije, ali nam je u tom procesu najvažnije da se reforme stvarno implementiraju, a ne da se taj posao "odrađuje" zbog EU. Želimo da postanemo član evropske porodice zato što nam je tamo mjesto, ali da kad uđemo u i EU budemo stabilan i jak partner koji će moći da doprinese ukupnom napretku EU - rekla je premijerka.

Izvor: Tanjug