latinica  ћирилица
17/10/2017 |  13:07 ⇒ 13:08 | Autor: RTRS

U BiH za tri dana pronađeno 40 ilegalnih migranata

Služba za poslove sa strancima u posljednja tri dana stavila je pod nadzor u imigracioni centar 40 stranih državljana koji su prekršili imigracione propise BiH.
Služba za poslove sa strancima BiH (foto:Twitter) -
Služba za poslove sa strancima BiH (foto:Twitter)

Ilegalni migranti su pronađeni na području mjesne nadležnosti terenskih centara Trebinje, Doboj, Ljubuški i Bihać.

Ilegalnim migrantima je doneseno rješenje o protjerivanju, a biće deportovani u zemlje iz koje su došli u BiH, po osnovu sporazuma o readmisiji ili u njihove matične zemlje, saopšteno je iz Službe.

Riječ je o migrantima iz zemalja visokog migracionog rizika, koji u pojedinačnim slučajevima i manjim grupama, nastoje koristiti teritoriju BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU.

Riječ je o državljanima Alžira, Libije, Pakistana, Maroka, odnosno državljanima Turske i Albanije koji zloupotrebljavaju bezvizni režim sa BiH, nastojeći da nakon legalnog ulaska u BiH, ilegalno nastave putovanje ka zemljama zapadne Evrope.

Iz Službe ističu da preduzimaju sve neophodne mjere i radnje s ciljem njihovog udaljenja sa teritorije BiH i vraćanja u njihove matične zemlje ili zemlje iz kojih su ilegalno ušli na teritoriju BiH u skladu sa Sporazumom o readmisiji.

U proteklih devet mjeseci ove godine u BiH je otkriveno ukupno 605 ilegalnih migranata koji su nakon provedenog postupka Službe za poslove sa strancima, stavljeni pod nadzor ili su direktno vraćeni u zemlju iz koje su ušli u BiH.

Za isti period prošle godine, pod nadzor su stavljena 173 lica, što predstavlja povećanje broja ilegalnih migranata od 350 odsto. Riječ je o državljanima Pakistana, Avganistana, Alžira, Maroka, Turske, Albanije, građanima samoproglašenog Kosova i drugim.

Povećan je broj državljana Turske, Albanije i građana samoproglašenog Kosova vraćenih po osnovu sporazuma o readmisiji iz Hrvatske za koje je utvrđeno da su ilegalno iz BiH prešli u Hrvatsku.

U saradnji sa Graničnom policijom BiH, nadležnim organima Hrvatske i efikasnim provođenjem sporazuma o readmisiji, spriječeno je njihovo nastojanje da se domognu zamalja zapadne Evrope.

Služba za poslove sa strancima je u prva tri kvartala ove godine direktno vratila u zemlje porijekla 302 ilegalna migranta, za šta su sredstva obezbijeđena na osnovu projekta "Prevencija ilegalnih migracija u BiH i regionu i dobrovoljni povratak ilegalnih migranata", koji finansira Vlade Švajcarske.

Iako BiH nije izložena masovnom migracionom prilivu, u zemljama regiona boravi veliki broj migranata zaustavljen na balkanskoj ruti, koji nastoje pronaći alternativne rute kretanja prema zemljama EU, što uključuje i tranzit preko teritorije BiH, navode u Službi.

Služba za poslove sa strancima, uz pomoć drugih agencija za provođenje zakona, kontroliše migracije u BiH i uspješno se nosi sa svim izazovima povećanog priliva ilegalnih migranata u BiH.

Izvor: SRNA