latinica  ћирилица
17/10/2017 |  13:16 | Autor: RTRS

Srpske sudije bojkotovale Tačija

Za danas najavljeno polaganje zakletve 42 sudija i 14 tužilaca, pripadnika srpske zajednice na sjeveru Kosova, nije održano jer se oni nisu pojavili u kabinetu presjednika samoproglašnog Kosova, Hašima Tačija.
Hašim Tači (Foto: srbijadanas.com) -
Hašim Tači (Foto: srbijadanas.com)

Polaganje zakletve znači sprovođenje Briselskog sporazuma u dijelu o pravosuđu, a iz Tačijevog kabineta je saopšteno da se sudije i tužioci nisu pojavli zato što im je to, kako se navodi, zabranio Beograd s namjerom da onemogući njihovu integraciju u pravosudni sistem samoproiglašenog Kosova.

U saopštenju se navodi i da je uključivanje sudija i tužilaca iz manjinskih zajednica na Kosovu jedna od pozitivnih mjera koje Priština preduzima radi postizanja pune i efektivne ravnopravnosti između pripadnika zajednica u svim oblastima života, ekonomska, društvene, političke i kulturne". Navodi se i da je nedolazak srpskih sudija i tužilaca na polaganje zakletve još jedan, kako se navodi, neuspjeh Evropske unije kao posrednika.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, izjavio je danas da očekuje da će posao primjene Sporazuma o pravosuđu između Beograda i Prištine biti završen do petka.

Izvor: Blic