latinica  ћирилица
17/10/2017 |  15:33 ⇒ 18:53 | Autor: RTRS

Šta će biti sa Banjom Dvorovi? (VIDEO)

Sindikalna organizacija Banje Dvorovi podnijela je Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, Republičkoj upravi za geodetsko imovinske poslove i Јavnom pravobranilaštvu zahtjev da se ništavnim proglasi rješenje kojim se imovina Banje Dvorovi prenosi u vlasništvo opštine Bijeljina.
Banja Dvorovi - Foto: RTRS
Banja DvoroviFoto: RTRS

Suočeni sa ultimatumom gradske vlasti Bijeljine da do četvrtka radnici sami ponude vršioca dužnosti direktora banje ili slijedi stečaj, štrajkači su danas zatražili produženje ovog roka za sedam dana.

Radnici Banje Dvorovi traže od nadležnog tužilaštva da poništi rješenje kojim je 2007. godine, tvrde u zahtjevu, Republička geodetska uprava nezakonito prenijela pravo raspolaganja imovinom Banje Dvorovi na opštinu Bijeljina.

"Јednostavno nam je imovina bukvalno oteta, ostali smo bez ičega i poslije 30 godina smo na ulici", rekao je predsjednik sindikalne organizacije ЈU Banja Dvorovi Zoran Ostojić.

S obzirom da je sva infrastruktura banje u vlasništvu grada Bijeljina, u stečajnoj masi ostaje samo rezervna bušotina kao jedino vlasništvo banje. a i ona je pod hipotekom Poreske uprave.

"Mislim da je Poreska uprava, kada je ušla u postupka prinudne naplate, obezbijedila se sa onim čime je mogla. Ono što je bilo na raspolaganju, koliko se sjećam to je samo bušotina izvorna i ništa drugo", kaže direktor PU područna jedinica Bijeljina Duško Vulović.

Zaposleni ne odustaju od javnog protesta , razočarani odnosom vlasti prema banji i njenim radnicima. Јavnu solidarnost sa radnicima banje među rijetkima pokazali su članovi udruženja Pravda. Najavljuju da će im se u petak masovno pridružiti i drugi nezadovljni građani.

"Ovo je najveća sramota Semebrije. Ovo je zlatna koka cijele regije, a ovi ljudi devet mjeseci nemaju platu", naglasila je Novka Mirić iz Udruženja "Pravda".

Podsjećamo da je gradonačelnik Mićić ostavio rok radnicima da do četvrtka predlože v.d. direktora , ili idu u stečaj. Danas su podnijeli pismeni zahtjev da se taj rok produži za sedam dana.