latinica  ћирилица
17/10/2017 |  15:42 ⇒ 15:47 | Autor: RTRS

Prijave za izgradnju kuća uništenih u poplavama

Iz dodatnih sredstava koje je EU izdvojila za oporavak od poplava u BiH u Bijeljini bi trebalo biti izgrađeno još 48 kuća, koje su potpuno razorene u katastrofi 2014. godine, rekao je novinarima koordinator projekta u Gradskoj upravi Bijeljine Vlado Simeunović.
Bijeljina - Foto: RTRS
BijeljinaFoto: RTRS

On se nada da će ovim projektom u gradu biti izgrađeno ili adaptirano ukupno 150 kuća, a javni poziv za prijavu zainteresovanih traje od 9. oktobra do 9. novembra.

"EU je odobrila dodatnih 40 miliona evra, od čega je većina za uređenje obala i rijeka, koje su plavile u BiH 2014. godine, a nekih 12 miliona evra namijenjeno je za obnovu još nezavršenih kuća, prije svega onih koje su potpuno porušene i trebalo bi ih ponovo izgraditi", ističe Simeunović.

Prema njegovim riječima, u ovaj program ne mogu ući oni koji su ranije koristili bilo koju pomoć EU.

"Јoš jedna važna komponenta ovog projekta jeste da će za sve korisnike biti obezbijeđen i mali grant za ekonomsko osnaživanje domaćinstva, kao što su donacije mašina ili plastenika", naveo je Simeunović.

On je najavio da će odabir korisnika, koji se prijave na poziv za izgradnju ili adaptaciju kuća uništenih u poplavama vršiti komisija od najmanje četiri člana, u kojoj su predstavnik Gradske uprave i Centra za socijalni rad u Bijeljini, te predstavnici organizacija, koje će realizovati program EU-UNDP i IOM.

"Grad Bijeljina ima učešće do 5.000 KM po svakom objektu i obavezu da obezbijedi svu tehničku dokumentaciju", dodao je Simeunović.

Prema njegovim riječima, najviše objekata uništenih u poplavama 2014. godine na području Bijeljine nalazi se u selima uz rijeku Savu, kao što su Brodac i Velino Selo.

Simeunović je rekao da bi do kraja zime sve trebalo biti pripremljeno za početak izgradnje i popravke kuća početkom naredne građevinske sezone.

On je podsjetio da je EU odobrila novac za oporavak od poplava u BiH u prvom pozivu 2014. i 2015. godine i rekao da je kroz taj projekat u Bijeljini obnovljeno 800 kuća.

Izvor: Srna