latinica  ћирилица
17/10/2017 |  15:53 ⇒ 16:51 | Autor: RTRS

Njemačka snažno podržava reforme u BiH

Specijalni izaslanik MIP Njemačke za Јugoistočnu Evropu, Tursku i zemlje EFTA Kristijan Helbah potvrdio je danas opredjeljenje Njemačke da se snažno podrže reforme u BiH, kao i da se nastavi sa Berlinskim procesom i sa podrškom regionu na putu ka EU.
Igor Crnadak i Kristijan Helbah - Foto: SRNA
Igor Crnadak i Kristijan HelbahFoto: SRNA

Tokom susreta sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom u Podgorici, Helbah je potvrdio zainteresovanost Njemačke da se u BiH i regionu fokus zadrži na ekonomskom razvoju i snažnijoj institucionalnoj borbi protiv korupcije.

Razgovarano je i o političkoj situaciji u BiH, te o razvoju događaja u Njemačkoj nakon parlamentarnih izbora, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je danas razgovarao i s poslanikom u Evropskom parlamentu Eduardom Kukanom, tokom koga je ponovljeno nedvosmisleno opredjeljenje većine evropskih poslanika da se region zapadnog Balkana što prije pridruži EU, iako je primjetno usporavanje BiH na evropskom putu tokom ove godine.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno da što prije bude završen posao pripremanja, prevođenja i verifikovanja odgovora na Upitnik Evropske komisije, te da je otvorena mogućnost dobijanja statusa kandidata za BiH sljedeće godine.

Izvor: SRNA