latinica  ћирилица
17/10/2017 |  16:03 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

BORS traži rješenje za 3.500 nezaposlenih demobilisanih boraca VRS (VIDEO)

Predsjedništvo Boračke organizacije Republike Srpske traži od nadležnih institucija Republike Srpske da prioritetno riješi pitanje oko 3.500 nezaposlenih demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske koji su navršili 65 godina života, a imaju manje od 15 godina radnog staža.
Predsjedništvo BORS-a - Foto: RTRS
Predsjedništvo BORS-aFoto: RTRS

"Ove demobilisane borce treba uvesti u penzijski sistem Republike Srpske ili da se na neki drugi način riješi njihovo pitanje", rekao je novinarima u Banjaluci predsjednik Predsjedništva BORS-a Duško Miletić.

On je naveo da Predsjedništvo BORS-a traži da se do kraja godine riješi statusno pitanje BORS-a, u smislu izdvojenog statusa u odnosu na druge organizacije proistekle iz proteklog rata u Srpskoj.

"Ukoliko BORS ne dobije izdvojeni status, primijenićemo raniji zaključak Skupštine BORS-a o formiranju sabora srpskih boraca, koji podrazumijeva organizovanje protesta boračke populacije u Republici Srpskoj", napomenuo je Miletić.

On je naveo da je Predsjedništvo BORS-a zaključilo da se sačini cjelovita informacija o posthumnim odlikovanjima poginulih boraca i da se predoči predsjedniku Republike Srpske.

"Očigledno je da predsjednik Republike Srpske nema pravu informaciju kako je došlo do duplih prijedloga za posthumna odlikovanja poginulih boraca Vojske Republike Srpske", rekao je Miletić.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo BORS-a je usvojilo zaključak kojim se traži od Narodne skupštine Srpske da ispoštuje svoje zaključke iz aprila 2015. godine o izmjenama Zakona o krivičnim sankcijama i da se obavi razgovor sa srpskim predstavnicima u organima BiH jer se za ista krivična dijela drugačije osuđuju Srbi, u odnosu na lica iz druga dva naroda u BiH.

Miletić je rekao da je BORS u sklopu realizacije Programa "Borci za male borce" dodijelila 11.000 KM za 22 djece iz cijele Republike Srpske, uz pomoć Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske i iz sredstava BORS-a.

Izvor: RTRS/Srna