latinica  ћирилица
17/10/2017 |  16:19 ⇒ 16:30 | Autor: RTRS

Akcija "Dragon"- Uhapšeno 56, a kontrolisano oko 40.000 osoba

U periodu od 9. do 13. oktobra na području 27 država EU, te Norveške, Švedske, Moldavije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kolumbije i SAD provedena je operativna akcija "Dragon".
Realizovana velika akcija "Dragon" u BiH - Foto: klix.ba
Realizovana velika akcija "Dragon" u BiHFoto: klix.ba

Ovo je četvrta u seriji zajedničkih akcija koje provode članice Unije, EU agencije i partneri u saradnji sa Europolom i uz podršku ostalih bezbjednosnih agencija u borbi protiv međunarodnog i organizovanog kriminala.

Akcija "Dragon" je na teritoriji BiH provedena od 11. do 13. oktobra, a operativne mjere bile su usmjerene na otkrivanje i suzbijanje nezakonitih migracija i drugih kriminalnih aktivnosti koje ih prate, kao što su krijumčarenje nezakonite robe, trgovina ljudima, falsifikovanje dokumenata i ostalo.

U BiH koordinator akcije bilo je Odjeljenje za saradnju s Europolom iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a bilo je uključeno 16 agencija za provođenje zakona, između ostalih, SIPA, MUP Republike Srpske, MUP-ovi kantona FBiH, Granična policija BiH, Služba za poslove sa strancijama BiH, Federalna uprava policije.

Tokom operativne akcije, u BiH je uhapšeno 56 osoba, te ukupno kontrolisana 39.461 osoba, 9.138 vozila, šest vozova, 427 autobusa, 850 kamiona i 670 lokacija.

Zaplijenjena su četiri vozila, sedam mobilnih telefona, 0,702 kg droge, 112 kg cigareta, kao izvjesne količine novca.

Kako navodi Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, tokom realizacije ove akcije između policijskih agencija u BiH ostvaren je visok stepen komunikacije, koordinacije i saradnje, kao i sa  drugim državama učesnicama operacije.

Izvor: Agencije