latinica  ћирилица
17/10/2017 |  16:38 | Autor: RTRS

"Regionu zapadnog Balkana potrebno stvaranje nove vrijednosti"

Regionu zapadnog Balkana potrebno je stvaranje nove vrijednosti, jače međusobne veze i hrabro donošenje odluka, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.
Duško Marković - Foto: Novosti.rs
Duško MarkovićFoto: Novosti.rs

"Najveći izazov je danas stvarati novu vrijednost, a Vlada Crne Gore je posvećena politikama koje stvaraju razvoj i novu vrijednost", rekao je Marković u Skoplju na Samitu 100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

Govoreći o potrebi boljeg povezivanja u regionu, Marković je rekao da "živimo jedni pored drugih, ali da teško dolazimo jedni do drugih".

Marković je posebno istakao važnost skupova poput današnjeg u Skoplju.

"Ovakvi skupovi i sugestije koje dolaze od poslovne zajednice putem posebno fokusirane teme najbolji su pristup i najbolja podrška odgovornim vladama da mijenjaju stanje i da obezbijede kvalitetniju valorizaciju sopstvenih resursa", naglasio je on.

Marković kaže da su vlade spremne da prihvate odluke poslovne zajednice, ali je problem u administracijama i tu su potrebne reforme.

Prema Markovićevim riječima, zapadni Balkan i sve zemlje tog regiona više nemaju dilemu u kojem bi strateškom pravcu trebalo da idu.

"To je zapadni sistem vrijednosti i ta činjenica definiše naše ključne reforme. Ako ne budemo imali dilema rezultat će doći, bez potrebe da se zemlje regiona međusobno takmiče", ocijenio je crnogorski premijer.

Dvodnevni samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope jedinstvena je biznis inicijativa koja je pokrenuta 2011. godine radi poslovnih i ekonomskih integracija, te identifikovanja ključnih projekata i ideja s ciljem razvoja regiona. Samit završava danas sa radom.

Samitu su prisustvovali i premijeri Makedonije Zoran Zaev i Albanije Edi Rama te predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Izvor: Srna