latinica  ћирилица
17/10/2017 |  16:57 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Rekonstrukcija mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu još nije završena! (VIDEO)

Iako je turska vlada uložila pet miliona evra, rekonstrukcija mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu još nije završena. Višegradske vlasti uočile su brojne nepravilnosti, pa je od Turske razvojne agencije zatraženo da, u što kraćem vremenu, otkloni nedostatke.
Most u Višegradu - malverzacija - Foto: RTRS
Most u Višegradu - malverzacijaFoto: RTRS

U toku je zamjena pregradnih poluga, ali radovi su počeli, pa stali.

Predstavnici opštine Višegrad uočili su čak 15 nepravilnosti, a jedna od njih odnosi se upravo na pregradne poluge. 

"Zima je bila hladna i taj kamen jedoživio određene posledice, počeo je da se kruni i raspada i mi smo turskoj TIKI ukazali na te probleme", naglasio je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Posljednji sastanak svih faktora relevantnih za rekonstrukciju mosta održan je 24. avgusta. 

"Već nekoliko puta smo sa izvođačima pokušavali sa firmom ER-BU i ovlašćenim predstavnicima TIKE da se otklone ti nedostaci. Do dana današnjeg to nije učinjeno", dodao je načelnik Odjeljenja za urbanizam opštine Višegrad Aleksandar Đukanović.

Građani su nezadovoljni dinamikom izvođenja radova, kažu, majstori su izvadili poluge, ali nisu završili započeti posao.

Krajnji rok za završetak ovih radova je 24.oktobar. Nakon toga izvođač opštini mora da dostavi potrebnu dokumentaciju kako bi se mogla početi procedura tehničkog prijema ćuprije, koja se od 2007. godine nalazi na listi svjetske kulturne baštine.