latinica  ћирилица
17/10/2017 |  18:40 ⇒ 18/10/2017 | 08:20 | Autor: RTRS

Islamisti poraženi u Raki - Hoće li oni koji su stigli iz BiH krenuti kući? (VIDEO)

Sirijske demokratske snage oslobodile su bolnicu u Raki i zauzele komandno mjesto takozvane Islamske države. Ekstremni islamisti su Raku smatrali glavnim gradom i u njemu četiri godine organizovali brojne vojničke parade.
Sirija - Foto: RTRS
SirijaFoto: RTRS

Postavlja se pitanje da li će nakon ovog poraza pripadnici ISIL-a porijeklom sa Balkana, početi da se vraćaju u svoju domovinu i kolika nam opasnost od njih prijeti?

Analitičari procjenjuju da će se borci takozvanog ISIL-a porijeklom sa Balkana, nakon poraza u Raki, u najvećem broju, uputiti ka ostalim frontovima. Naglašavaju da period do njihovog eventualnog masovnijeg povratka u zemlje iz kojih su otišli u Siriju i Irak treba iskoristiti za pooštravanje kazni. Proces svojevrsnog prevaspitanja, takozvanu deradikalizaciju ocjenjuju neefikasnom, a kazne nesrazmjernim u odnosu na opasnosti koje od tih lica prijete.

"Kada povratnika sa sirijskog ratišta kada kaznite godinu dana, on u Federaciji BiH tu kaznu može da otplati i takvih otplaćivanja je bilo. Nisu ni dan bili u zatvoru", istakao je ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.

Za razliku od Srbije, u BiH ne postoji beskompromisna institucionalna spremnost za kažnjavanje boraca koji se vraćaju sa ratišta u Siriji, saglasan je i stručnjak za međunarodnu politiku Dragan Petrović iz Beograda. Ta lica bi, upozorava, mogla iskoristiti nespremnost dijela bošnjačko-muslimanskih struktura da se bore protiv ovog problema.

"Onda je za pretpostaviti da će dio tih boraca da se vrati, možda čak umrežen kao što je to bilo ranije u Avganistanu, da im se pridruže i saborci koji nisu sa ovih meridijana", istakao je viši naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Beograd Dragan Petrović.

 Prema procjenama stručnjaka, uniforme vojske takozvane Islamske države Iraka i Sirije obuklo je oko 1.000 lica iz država Balkana. Ministar bezbjednosti Dragan Mektić uvjerava da je BiH spremna da odgovori na sve prijetnje i ističe odličnu saradnju svih bezbjednosnih agencije, zaduženih za kontrolu lica koja se vraćaju sa stranih ratišta.