latinica  ћирилица
17/10/2017 |  19:24 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Promovisana knjiga "Sarajevo kroz vijekove" Desanke Šućur

Monografija "Sarajevo kroz vijekove", nova knjiga Desanke Šućur, danas je promovisana u Matičnoj biblioteci u Istočnom Sarajevu, koja je i izdavač ovog djela.
Promocija knjige "Sarajevo kroz vijekove" Desanke Šućur - Foto: SRNA
Promocija knjige "Sarajevo kroz vijekove" Desanke ŠućurFoto: SRNA

Recenzent Slobodan Nagradić naglasio je da je riječ o dragocjenom djelu koje predstavlja opšti presjek istorije Sarajeva i koje treba da bude stimulativno za nove istraživače.

Navodeći da nije riječ o naučnom radu, Nagradić je ukazao na poglavlje koje se odnosi na najnoviju istoriju Sarajeva i nastanak Istočnog Sarajeva.

"Ono što je, takođe, važno jeste da je Desanka uspjela da plasirala rezultate popisa stanovnika Sarajeva, prije svega svih Srba u posljednjih 150 godina, a koji svjedoče da je Sarajevo nekada bilo većinski srpski grad, da bi oni krajem prošlog vijeka postali skoro statistička greška", dodao je Nagradić.

Konstatovao je da je Šućurova svojim djelom uspjela da otrgne od zaborava istoriju jednog grada koji s vremenom postaje grad samo jednog naroda.

Govoreći o knjizi "Sarajevo kroz vijekove", drugi recenzent Željko Vujadinović konstatovao je da najbolja djela nastaju iz entuzijazma, a ne profesionalne djelatnosti.

"Takav je slučaj i sa ovom knjigom koja je značajna jer na jasan, svima pristupačan način daje pregled Sarajeva od najranijih dana", rekao je Vujadinović.

Kao još jednu vrijednost ovog djela, on je naveo činjenicu da se stara literatura o Sarajevu obično završavala sa vremenom Prvog svjetskog rata ili između dva svjetska rata, dok je ovom knjigom obuhvaćeno i skorašnje vrijeme i nastanak Istočnog Sarajeva.

Šućurova je istakla da njena knjiga po obimu nije velika i navela da je ovo hronologija koja donosi najvažnije podatke o Sarajevu. Prema njenim riječima, knjiga je namijenjena svim uzrastima.

Šućurova je radni vijek do rata 1992. godine provela u "Oslobođenju" iz Sarajeva, a potom je na poslovima izdavaštva radila u Novinskoj agenciji Republike Srpske i Zavodu za izdavanje udžbenika Srpske.

Izvor: SRNA