latinica  ћирилица
17/10/2017 |  20:45 | Autor: RTRS

Opozicija smatra da nije blokirala rad Parlamenta

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica izjavio je večeras u Banjaluci, da opozicija neće dozvoliti da vladajuća većina urušava najvišu zakonodavnu instituciju u Srpskoj i kršenje Ustava, zakona i skupštinskog Poslovnika o radu.
NSRS - zvizdanje - Foto: RTRS
NSRS - zvizdanjeFoto: RTRS

Govedarica je rekao da poslanici opozicije nisu dobili odgovore na poslanička pitanja i da nema ko da obrazloži revizorske izvještaje, iako je rečeno da će glavni revizor to da uradi. Smatra da vladajuća većina krši zakone i Ustav, te da je opozicija spremna da istraje u borbi za njihovo poštovanje.

Kaže da je opozicija trebalo da se još 2014. godine adekvatno suprotstavi vladajućoj većini u Srpskoj.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović tvrdi da opozicija nije blokirala Skupštinu, nego da je zaustavila nelegalan i jednostran rad. Naveo je da su bili konstruktivni i dali tri prijedloga za dopunu dnevnog reda.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić tvrdi da je opozicija prinuđena da spriječi vladajuću većinu da donosi odluke koje su mimo Ustava, zakona i Poslovnika.

"Nemamo namjeru da blokiramo institucije, nego one koji ih koriste za nezakonitosti. Onog trenutka kada budu poštivani Ustav, zakoni i skupštinski Poslovnik o radu nastavićemo sa radom", rekao je Čavić.

Čavić je potvrdio da je predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović izrekao opoziciji mjere udaljenja u skladu sa Poslovnikom o radu.