latinica  ћирилица
18/10/2017 |  19:05 | Autor: RTRS

Želja za saradnjom parlamenata BiH, Srbije i Hrvatske

Delegacije parlamenata BiH, Srbije i Hrvatske su tokom bilateralnih susreta u Sankt Peterburgu, gdje je održano zasjedanje Interparlamentarne unije, iskazale želju da njihova saradnja bude ključ za rješavanje svih otvorenih pitanja.
PS BiH - Foto: RTRS
PS BiHFoto: RTRS

Članovi delegacije parlamenta BiH u IPU Predrag Kožul i Sredoje Nović učestvovali su u višednevnom zasjedanju ove unije u Sankt Peterburgu, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom zasjedanja, više od 1.500 delegata iz 155 zemalja svijeta raspravljalo je o promovisanju kulturalnog pluralizma i mira kroz međuetnički i međuvjerski dijalog.

Usvojen je zvanični prijedlog Izvršnog komiteta IPU da se na narednom zasjedanju u martu 2018. godine u Ženevi, od iskusnih parlamentaraca i bivših predsjednika parlamenata zemalja članica IPU formira tijelo koje će, u saradnji sa parlamentima, raditi na rješavanju većine najvećih globalnih problema.

Za novog predsjednika IPU, koji će tu dužnost obavljati tokom naredne tri godine, izabrana je senator iz Meksika Gabrijela Kuevas Baron.

Interparlamentarna unija je najveća i najstarija multilateralna parlamentarna organizacija u svijetu.

Izvor: SRNA