latinica  ћирилица
22/10/2017 |  16:29 ⇒ 23/10/2017 | 08:09 | Autor: RTRS

Srpska lista slavi: "Drugi krug, ali za četiri godine"

Srpska lista proglasila je pobjedu na lokalnim izborima u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.
Glasanje na Kosovu - Foto: Novosti.rs
Glasanje na KosovuFoto: Novosti.rs

Na Kosovu i Metohiji održani su lokalni izbori, a Centralna izborna komisija je objavila da je izlaznost bila oko 44 odsto. Glasalo se od 07.00, do 19.00 časova, a pravo glasa imalo je 1.890.952 građana.

Lider Srpske liste i kandidat za gradonačelnika sjeverne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, prema informacijama iz Izbornog štaba te liste, odnio je pobjedu na današnjim lokalnim izborima.

Rakić, kako je rečeno, prema aktuelnim preliminarnim rezultatima ubjedljivo pobijedio u trci za gradonačelnika sjeverne Kosovske Mitrovice.

"Biće drugog kruga, ali za četiri godine“, rekao je Rakić.

Srpska lista pobjedu na lokalnim izborima slavi uz trubače, vatromet i šampanjac.

Pobjedu Rakića proglasio je izborni štab Srpske liste, ali i poslanik te liste u kosovskom parlamentu Igor Simić.

Simić je za RTV Pink rekao da je Rakić osvojio 80 odsto glasova u Sjevernoj Mitrovici, kao i da je Srpska lista pobijedila u svih deset opština sa srpskom većinom, prenosi KoSSev.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je im je pobjedu.

Vučić se javio telefonom u Izborni štab Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici i čestitao im pobjedu, a slušali su ga preko spikerfona pristalice i okupljeni građani.

Odziv u severnoj Kosovskoj Mitrovici bio je 37,94 odsto, odnosno 8.269 od 21.797 upisanih glasača.

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom najviši procenat bio je u Klokotu gdje je izašlo 61,92 odsto upisanih, dok je u Partešu bila 56,46, Leposaviću 47,27, Štrpcu 55,71 odsto od upisanih.

Na sjeveru KiM u Zubinom Potoku izlaznost je bila 47,28 odsto, a u Zvečanu 46,24 odsto od upisanih glasača.

U Gračanici, na centralnom KiM izlaznost je iznosila 40,08, Ranilugu 55,16 i u Novom Brdu 55,70 odsto – pokazuju podaci na sajtu CIK-a.

Inače u Prištini, gdje je upisano najviše birača, 188.341, izašlo je 47,01 odnosno 76.412 birača.

Najviša izlaznost bila je u Mamuši, koja je većinski naseljena Albancima, gdje je izašlo 65,29 odsto od upisanih, odnosno 2.569 od 3.935 upisanih.

Najniži procenat izašlih na lokalne izbore bio je u Srbici, takođe sa većinski albanskim življem, gdje je od 54.970 upisanih na glasačka mjesta izašlo svega 16.072 što znači 31,66 odsto od onih koji su imali pravo glasa.

Policija Kosova saopštila je da su sa bezbjednosnog aspekta današnji izbori prošli mirno i bez ozbiljnijih incidenata koji bi uticali na tok izbornog procesa.

"Policija Kosova je uspješno ostvarila operativni plan koji je imao za cilj obezbjeđivanje bezbednosti i održavanja reda, mira i javne bezbjednosti u zemlji pre, tokom i poslije procesa izbora na cijeloj teritoriji Kosova", kaže se u saopštenju podijeljenom medijima.

Na osnovu zvaničnih obavještenja evidentirani su neki slučajevi koji su zahvaljujući stručnom i hitnom reagovanju uspješno riješeni od strane Policije Kosova i Državnog tužilaštva i kao primjeri se navodi da je na cijeloj teritoriji Kosova evidentirano nekoliko krivičnih slučajeva, kao i 14 manjih incidenata.

"Vrijedi posebno istaći da je policija Kosova, odnosno Granična policija danas oko 12 časova na ulasku u Republiku Kosovo na prelazu Јarinje zaustavila radi kontrole putnički autobus sa registarskim tablicama KG u kojem su pronađena sumnjiva eksplozivna sredstva i nakon provjere je utvrđeno da se radi o dvije ručne bombe i dva električna detonatora koji su kontrolisano uklonjeni od strane odgovarajućih jedinica", kaže se u policijskom saopštenju.

Po nalogu tužioca, u vezi sa ovim slučajem pritvoreno je pet osoba.

Centralna izborna komisija je navela u jednom od dnevnih izvještaja da uočeni incidenti nisu ugrozili regularnost izbornog procesa.

Izvor: B92