latinica  ћирилица
23/10/2017 |  18:52 ⇒ 19:00 | Autor: RTRS

Na Sajmu knjiga u Beogradu predstavljena izdanja ANURS-a

Na Sajmu knjiga u Beogradu danas je promovisano pet izdanja Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske koje su čitalačkoj publici predstavili ugledni profesori i akademici iz Srpske.
Beograd - Sajam knjiga - predstavljena izdanja Akedemije nauka i umjetnosti Republike Srpske - Foto: SRNA
Beograd - Sajam knjiga - predstavljena izdanja Akedemije nauka i umjetnosti Republike SrpskeFoto: SRNA

Predstavljajući knjigu "Besjede" akademika Rajka Kuzmanovića, sekretar ANURS-a akademik Drago Branković rekao je da će "Besjeda" biti dragocjeno štivo za one koji se tek nevješto počinju baviti govorništvom.

Branković je ocijenio da kompilacija Kuzmanovićevih govora izrečenih u različitim prilikama i povodima najbolje ilustruje "zašto je Kuzmanović jedan od najvećih retoričara današnjice".

"Akademik Kuzmanović već pet decenija radi na razvijanju naše društvene svijesti sa jakom vjerom u budućnost. U knjizi je sadržano 100 besjeda koje najbolje oslikavaju vrijeme i događaje", naveo je Branković.

On je rekao da je u "Besjedama" izraženo Kuzmanovićevo mišljenje o najvećim srpskim stvaraocima, od Mihajla Pupina, Nikole Tesle, Petra Kočića pa do njegovih savremenika, kao i mišljenje o najvažnijim događajima iz savremene istorije i dokumentima kakav je Dejtonski mirovni sporazum.

"Na `Oktobarskim susretima pravnika` Kuzmanović je rekao da Dejtonskim mirovnim sporazumom nije stvorena država blagostanja, nego je nađen model kojim je eliminisana unitarna i stvorena dvoentitetska država", podsjetio je Branković na jednu od Kuzmanovićevih besjeda.

Branković je predstavio i Zbornik radova sa naučnog skupa "25 godina Narodne skupštine Republike Srpske" u kojem su sadržani radovi aktuelnog predsjednika Skupštine Nedeljka Čubrilovića, prvog predsjednika Narodne skupštine Srpske Momčila Krajišnika, akademika Aleksa Buhe, Koste Čavoškog, Radomira Lukića i mnogih drugih.

Akademik Gojko Đogo govorio je o izdanju "Bibliografija", autora Zdravke Radulović, u kojem je na posebno iscrpan način obrađeno djelo akademika Rajka Petrova Noge.

Đogo je istakao da je riječ o remek djelu bibliografske vještine, djelu koje će biti nezaobilazno za one koji će se baviti stvaralaštvom Rajka Petrova Noge.

Akademik Dragan Danelišen predstavio je knjigu "Ratne bolnice u Sarajevsko-romanijskoj regiji" grupe autora, ocijenivši da je riječ o djelu izuzetne dokumentarne vrijednosti jer sadrži spiskove ljekara - Srba koji su od 1992. do 1996. godine izbjegli iz Sarajeva, kao i spisak ostalog medicinskog osoblja.

"Akademik Mirko Šošić, koji je jedan od autora, sa pravom je rekao da ova knjiga treba da ostane u arhivi ljudskog pamćenja da se rat ne bi ponovio", rekao je Danelišen.

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske predstavila je na današnjoj promociji i časopis "Savremeni materijali" koji je izuzetno cijenjen i na međunarodnom polju i objavljuje naučne radove stranih naučnika.

Izvor: SRNA