latinica  ћирилица
24/10/2017 |  10:06 ⇒ 10:12 | Autor: RTRS

Dokumentarni film "Lica Lafore" prikazan na Medicinskom fakultetu u Banjaluci (FOTO)

U punoj sali Medicinskog fakulteta u Banjaluci, prikazan je dokumentarni film "Lica Lafore" autora Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.
Dokumentarni film "Lica Lafore" prikazan na Medicinskom fakultetu u Banjaluci - Foto: RTRS
Dokumentarni film "Lica Lafore" prikazan na Medicinskom fakultetu u BanjaluciFoto: RTRS

Studenti banjalučkog Medicinskog fakulteta dokumentarnim filmom ”Lica Lafore“ upoznali su se sa lavovskom borbom porodice Gajić za život svoje djece, ali i za život sve djece oboljele od ove opake bolesti. Ovaj film edukativnog i motivacionog karaktera od velikog je značaja za buduće stručnjake medicine. 

Dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić istakao je da je ovo jedinstvena prilika, da pored Banjaluke, studenti, mladi istraživaći širom BiH imaju priliku da se upoznaju sa ovim jedinstvenim filmskim ostvarenjem .

"Na ličnoj priči porodice Gajić napravljeno je izuzetno filmsko ostvarenje koje će pomoći ljudima širom svijete da skupe hrabrosti da se upuste u borbu protiv ove opake bolesti", naveo je Škrbić. 

Dokumentarni film "Lica Lafore" prikazan na Medicinskom fakultetu u Banjaluci

Autor filma Denis Bojić naglasio je da se ovim projekcijama potvrđuje edukativna komponenta ovog filma.

"Osim projekcije na banjalučkom Medicinskom fakultetu, u planu su i projekcije na medicinskim fakultetima u Republici Srpskoj i Federacij i BiH. Film će u saradnji sa Međunarodnim udruženjem studenata medicine Hrvatske –biti prikazan i na medicinskim fakultetima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i u Osijeku. Izuzetno važnu projekciju očekujemo u Americi. Јedna od najvećih svjetskih farmaceutskih komapnija 'Ionis Pharmaceutica' organizovaće veliku projekciju filma 'Lica Lafore' u San Dijegu radi podizanja svijesti u borbi protiv rijetkih bolesti. Potom nas u decembru očekuje važna projekcija filma i u Evropskom parlamentu u Strazburu. Naravno tu su i filmski festivali, u narednom periodu film će biti prikazan na festivalima u Republici Srpskoj, Grčkoj, Americi i Rusiji", dodao je Bojić.

Lijek za Laforinu bolest, prema riječima vodećih svjetskih naučnika, trebalo bi da bude efikasan kod šireg spektra neuroloških oboljenja. To znači da bi milioni ljudi širom svijeta u budućnosti mogli imati korist iniciranu borbom protiv Laforine bolesti.