latinica  ћирилица
24/10/2017 |  11:55 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Gluhaković: Razgovori o temama koje će donijeti koristi Srpskoj (VIDEO)

Republički ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković izjavio je danas da će na Međunarodnom kongresu slovenskih zemalja "Banjaluka 2017" biti otvoreno nekoliko važnih tema koje mogu donijeti određene koristi za Republiku Srpsku i Banjaluku, koja je domaćin skupa.
Predrag Gluhaković - Foto: SRNA
Predrag GluhakovićFoto: SRNA

On je novinarima pred otvaranje konferencije, koja se održava na temu "Turizam i njegova uloga u povezivanju i razvoju slovenskih zemalja", rekao da će se na ovom skupu najviše govoriti o zdravstvenom i vjerskom turizmu.

Gluhaković je naveo da će prvo biti održana usmena prezentacija turističkih kapaciteta iz tih oblasti turizma, a učesnici konferencije obići će određene turističke destinacije, kao što su banje "Slatina" i "Vrućica", te manastir Liplje.

On je izrazio i nadu da će bilateralnim razgovorima doći do produbljivanja saradnje između učesnika ovog kongresa.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je u novim prioritetima grada postavljena i turistička ponuda i da je u tom kontekstu rađena analiza brenda, odnosno analiza tržišta, koja je pokazala da je za Banjaluku prevashodno interesantno regionalno tržište.

On je dodao i da je rađena analiza komparativnih prednosti interesantne sadašnjim i potencijalnim turistima, koja pokazuje da je Banjaluka, prije svega, poznata po adrenalinskom turizmu, zatim po istorijskim i kulturnim znamenitostima.

Radojičić je rekao da se nakon ljetnje, radi na promociji zimske sezone u gradu.

"Postoji potreba za novim hotelskim kapacitetima u Banjaluci i tražimo partnere za hotele više kategorije sa kongresnim dvoranama, što bi podstaklo i kongresni turizam, za koji postoji potencijal, ali ne postoje dovoljni kapaciteti", naveo je Radojičić.

Gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec rekao je da je sa Gluhakovićem dogovoren zajednički ski-pas na Јahorini i Pohorju, a sa Radojičićem da se radi na razmjeni iskustava u vezi sa kandidaturom Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture, što je Maribor bio 2012. godine.

Osim domaćina, na kogresu učestvuju i predstavnici regija i gradova iz Srbije, Slovenije, Rusije i Bugarske.

Međunarodni kongres slovenskih zemalja "Banjaluka 2017" trajaće do 26. oktobra, a održava se u organizaciji Ministarstva trgovine i turizma i Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske.

Izvor: SRNA