latinica  ћирилица
24/10/2017 |  15:21 ⇒ 19:09 | Autor: RTRS

Otvoren Kongres slovenskih zemalja "Banjaluka 2017" (VIDEO)

Turizam i njegova uloga u povezivanju i razvoju slovenskih zemalja, tema je Kongresa slovenskih zemalja "Banjaluka 2017", koji je danas otvoren. Na kongresu će biti promovisani turistički potencijali gradova i regija iz Republike Srpske, Rusije, Bugarske i Slovenije. Banjaluka je gostima predstavila potencijale u adrenalinskom, a Republika Srpska u zdravstvenom i vjerskom turizmu.
Kongrers slovenskih zemalja - Foto: RTRS
Kongrers slovenskih zemaljaFoto: RTRS

Gostima su danas predstavljeni turistički potencijali, a sutra će biti organizovana i posjeta banjama Slatina i Vrućica, te manastiru Liplje.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković kaže da je na kongresu otvoreno nekoliko veoma važnih tema iz oblasti turizma, za koje se smatra da nam mogu donijeti benefite Srpskoj.

Nana Gvičija, zamjenica predsjednika Komiteta za turizam Sankt Peterburga kaže da su ruski turisti veoma zainteresovani za turizam u Republici Srpskoj.

- To je povezano i sa dobrim ličnim odnosima predsjednika Dodika i gubernatora Poltavčenka - kaže Gvičija.

Svoje potencijale predstavila je i Banjaluka. Trenutno se radi na predstavljanju zimske sezone, u kojoj su od prvog decembra najavljena brojna dešavanja.

- Postoji potreba za novim hotelskim kapacitetima u Banjaluci i tražimo partnere za hotele više kategorije sa kongresnim dvoranama, što bi podstaklo i kongresni turizam, za koji postoji potencijal, ali ne postoje dovoljni kapaciteti - kaže gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Cilj ovog kongresa je još bolje povezivanje slovenskih zemalja i očuvanje zajedničkog kulturnog, istorijskog i naučnog nasljeđa.