latinica  ћирилица
24/10/2017 |  19:35 ⇒ 21:53 | Autor: RTRS

Alarmantni podaci o zagađenosti vazduha u BiH! (VIDEO)

Na Dan Ujedinjenih nacija, alarmantni podaci za BiH. Zagađenost vazduha veća je 4,5 puta od dozvoljenih parametara. Zbog toga, od posljedica raznih oboljenja, godišnje u BiH, na svakih 100.000 ljudi, prijevremeno umre 230, procjene su Svjetske zdravstvene organizacije. Kako unaprijediti kvalitet vazduha- bila je tema UN-ove konferencije u Sarajevu.
Magla - Foto: RTRS
MaglaFoto: RTRS

Јeste drastično redukovana u odnosu na industrijski bum iz druge polovine prošlog vijeka. No, preostala ali i tehnološki zaostala, teška industrija radi punom parom! Štetne gasove uglavnom, bez adekvatnih prečistača, ispušta u vazduh. I mada je aerozagađenje globalni problem cijele jugoistočne i Istočne Evrope, BiH ipak za nijansu, neslavno prednjači.

Visok stepen zagađenosti vazduha uzročnik je bolesti, koje poprimaju razmjere epidemije sa smrtnim ishodom.

- Zagađenost utiče na pojavu kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, respiratornih bolesti. Procijenjeno je da godišnje u BiH umre oko 3.600 ljudi zbog izloženosti zagađenom vazduhu - kaže Elizabet Paunović, šef Kancelarije SZO za Evropu.

Hvatanje u koštac s problemom aerozagađenja, opstaje u zamci siromaštva. Ipak u Srpskoj, veća industrijska postrojenja čine pozitivne pomake. Rafinerija Brod u procesu je zamjene mazuta gasom. Termoelektrana Ugljevik počela je sa projektom odsumporavanja.

- Nakon završetka tog projekta kvalitet vazduha biće neuporedvio bolji - kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

I zenički Akselor Mital, uskoro će najavljuju nadležni, potpisati sporazum vrijedan pet miliona evra, za unapređenje tamošnjih postrojenja i smanjenje emisije štetnih čestica. Ovi rijetki svijetli primjeri unaprijediće životnu sredinu, ali nedovoljno. Nadležni ne isključuju ni mogućnost oštrijih novčanih sankcija za zagađivače. 

- Možemo reći da su kaznene odredbe dosta niske i da ih je lakše platiti nego investirati u prečišćače - kaže Edita Đapo, ministarka za ekologiju i turizam u Vladi Federacije BiH.

Sezin Sinanoglu, rezidentni predstavnik Razvojnog programa UN, kaže da nema jedinstvenog rješenja i da su potrebna rješenja sa višestrukim učinkom.

Potrebno je i značajnije povećati svijest i građana i zagađivača o štetnosti po život ljudi, flore i faune. I drastično smanjiti emisiju štetnih materija - sumpordioksida i lebdećih čestica za više od 90 procenata, azotnih oksida za 60 odsto, u gotovo istom procentu čvrsta zamijeniti fosilnim gorivima, iz upotrebe odstraniti sve stare automobile, drastično smanjiti duvanski dim... Dakle, ozbiljno prionuti na posao, a ne poigravati se poput sarajevskih par-nepar predstava za javnost.