latinica  ћирилица
10/11/2017 |  10:24 | Autor: RTRS

Guljevič: Ruska pomoć Srbiji mnogima smeta

Novi kodirektor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu Viktor Guljevič najavio je da će objekat ovog centra uskoro biti dodatno opremljen novim sredstvima za rad, učionicama i poligonima za obuku, kao i da su u toku opsežne pripreme za operativno reagovanje.
Rusko - srpski humanitarni centar  u Nišu - Foto: RTRS
Rusko - srpski humanitarni centar u NišuFoto: RTRS

On je istakao da rad u centru ne podrazumijeva obična dežurstva, već maksimalnu spremnost za djelovanje prilikom eventualnih vanrednih situacija velikih razmjera, gdje je potrebno hitno reagovanje.

Guljevič je za "Politiku" rekao da u Srpsko-ruskom centru u Nišu postoji savremeni i odlično opremljen Centar za upravljanje kriznim situacijama, da bi se stvorio zajednički sistem djelovanja u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, sektorom za vanredne situacije, gorskom i drugim službama.

Ovaj centar omogućava, kako je naveo, stalnu razmjenu informacija sa svim službama, kao i dostavljanje informacija iz Nacionalnog centra u Moskvi o mogućim velikim nepogodama, što je osnova za pravovremeno reagovanje.

"Sve to omogućava da se angažuje veći broj spasilaca iz Rusije, uz angažovanje avijacijske komponente", rekao je Guljevič.

On je naveo da u centru radi 24 ljudi. "Broj nije važan, jer će uvijek biti dovoljno onih da priskoče u pomoć u slučaju eventualnih nesreća i vanrednih situacija. Rusija će uvijek pomagati Srbiji... A ja sam shvatio da to `uvijek`, izgleda, privlači posebnu pažnju i mnogima i najviše smeta", zaključio je Guljevič.

Izvor: Srna