latinica  ћирилица
10/11/2017 |  17:29 ⇒ 17:30 | Autor: RTRS

Zaharova: Haški tribunal nije ispunio svoju funkciju, ali je potrošio milione dolara

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Rusija je više puta isticala značajnu politizaciju i predrasude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Јugoslaviju.
Marija Zaharova  (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov)

Naglasila je da je građanski rat u bivšoj Јugoslaviji devedesetih godina prošlog vijeka tragična stranica u svjetskoj istoriji a da je Haški tribunal, koji će u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN prekinuti svoj rad do 31. decembra ove godine, pokušao da pruži jednostranu antisrpsku interpretaciju ovih događaja. Objasnila je da prikriveno pripisivanje krivice za određene zločine narodima, vladama i državama u cjelini izaziva tenzije i uzajamno nepovjerenje na teritoriji bivše Јugoslavije, reanimira dugogodišnje probleme i međuetničke protivrječnosti u regionu.

Istakla je i da zanemarivanje osnovnih prava optuženih od strane Tribunala takođe izaziva zabrinutost, ne samo Rusije.

“Postoji mnogo primjera za to, uključujući i nedavno odbijanje Tribunala da privremeno oslobodi generala Ratka Mladića radi liječenja u Rusiji, uprkos pogoršanju njegovog zdravlja i uprkos tome što je Rusija pružila odgovarajuće garancije Međunarodnom sudu“, navela je portparol ruskog Ministarstva.

Prema njenim riječima, Tribunal nije postao efikasan instrument za međunarodnu krivičnu pravdu, ali je za više od 20 godina potrošio milijarde za svoj rad.

"S tim u vezi, očekujemo prestanak rada Haškog tribunala i hitni prenos svih otvorenih pitanja na “rezidualni mehanizam“. Polazimo od činjenice da je “rezidualni mehanizam“ privremena struktura i insistiramo na njegovoj maksimalnoj efikasnosti, u smislu poštovanja standarda pravosuđa, uključujući i rokove sudskih procesa", zaključila je Zaharova.

Izvor: Nezavisne novine