latinica  ћирилица
10/11/2017 |  18:38 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Dnevni red sjednica bh. Parlamenta sve oskudniji (VIDEO)

Mnogo priče o reformskim procesima, a dnevni red sjednica bh. Parlamenta sve oskudniji!
Sarajevo - Parlament BiH - Foto: RTRS
Sarajevo - Parlament BiHFoto: RTRS

To je pokazala i posljednja sjednica Doma naroda, za koju su čak i njeni delegati ocijenili da je imala smiješan dnevni red.

Sjednica od čas i po. Deset tačaka, od kojih dvije nisu ni razmatrane, jer nije bilo predlagača.

Od četiri prijedloga zakonskih rješenja čak tri su prijedlozi poslanika, a samo jedan od Savjeta ministara koji se poteže mjesecima po bh. Parlamentu.

Reformskih zakona ni u naznaci.

Daleko od ozbiljnog dnevnog reda jednog doma parlamenta.

- Јednom rječju se može nazvati smiješan. Јa ne znam kako bih ga drugačije definisao. Mislim da se ovdje radi o debaklu i parlamentarne većine i Vijeća ministara, ne znam kojim drugim riječima to nazvati, kaže Mario Karamatić, delegat u Domu naroda PS BiH.

Drugi baš i ne bi to nazvali debaklom, ali da je riječ o krizi, kažu, jasno je i vrapcu na grani.

- Mi već dugo nažalost nemamo stabilnu parlamentarnu većinu i to je činjenica. To se odražava naravno i na naše sjednice,. Mislim da sjednice treba, ako mene pitate, održavati kad imamo dovoljno materijala za sjednice, dovoljno kvalitetnih materijala, naglasio je Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

Dom naroda redovno funkcioniše, a dnevni red je u okviru mogućeg, poručuje predsjedavajući.

- Ali istovremeno se moglo vidjeti da postoji ozbiljan deficit prijedloga koji bi se očekivali od strane predlagača, imajući u vidu da se nalazimo u procesu veoma naglašene želje da se pređe što više tog tzv. evropskog puta do 2018, ističe Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

Da je sve manje materijala koji dolazi od Savjeta ministara već odavno se ističe u Predstavničkom domu - 7 zakona za 10 mjeseci.

Zakoni ne dolaze, većine i stabilne podrške Savjetu ministara nema, a sam prekid posljednje sjednice dovoljno govori o krizi koja potresa bh. vlast.

- Mislim da je tu stvar potpuno jasna. Denis Zvizdić je maskota propale vlasti na nivou BiH. Oni mogu međusobno da se hvale, međutim, apsolutno ne postoji pozitivna ocjena funkcionisanja Savjeta ministara, primarno iz njihovih političkih potreba da postanu Vlada- što je neprihvatljivo, kaže Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Za 15. novembar zakazan je nastavak prekinute, te nova sjednica Predstavničkog doma.

O koliko prijedloga zakonskih rješenja će poslanici raspravljati, ostaje da se vidi.

Ali sasvim je izvjesno da od toga zavisi da li će dnevni red i sljedeće sjednice Doma naroda biti u zamci da se nazove smiješnim.