latinica  ћирилица
10/11/2017 |  18:48 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

U BiH i dalje funkcioniše princip "Kadija te tuži, kadija ti sudi" (VIDEO)

Novi, ko zna koji po redu, presedan u bh. pravosuđu!
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Sudija Suda BiH DŽemila Begović godinama je, kao tužilac, istraživala predmete ratnih zločina! A onda u tim predmetima, "postajala" član Sudskog vijeća i presuđivala! Kršila zakone i moralna načela pravde i pravičnosti, prećutkujući svoju prošlost! Za sada nekažnjeno!

U bh. pravosuđu, narodnu umotvorinu "kadija te tuži, kadija ti sudi" DŽemila Begović i doslovno je u praksu sprovela. Ne samo u ratu- stolujući po sarajevskim tužilaštvima koja su Srbe optuživala i presuđivala im "po kratkom postupku". Već i u miru! Dvanaest godina kao tužilac bh. Tužilaštva selektivno je istraživala ratne zločine! I javno se hvalisala u pravosudnom kompleksu i oko njega, za šta i dokazi postoje, da "nikada neće podići optužnicu protiv bilo kojeg Bošnjaka zbog zločina nad Srbima"!

A onda je "kadija" Begović presvukla togu i u sudijskoj, počela da presuđuje istima koje je prethodno optuživala. Među ostalima, tu su predmeti Rade Vlasenko ili Boris Bošnjak i drugi. U nekima i mjesecima u sudskom vijeću sjedila, "zaboravljajući" ono što i brucoši pravnog fakulteta znaju, da je iz predmeta u kojima je radila kao tužilac, kao sudija bila obavezna da zatraži vlastito izuzeće i o tome obavijesti predsjednika Suda! No "zaboravna" DŽemila zaboravila je oboje.

Zakon o krivičnom postupku BiH je jasan: "Sudija ne može vršiti dužnost sudije, ako je u istom krivičnom predmetu učestvovao kao sudija za prethodni postupak, sudija za prethodno saslušanje ili je postupao kao tužilac, branilac, zakonski zastupnik oštećenog ili je saslušan kao svjedok ili vještak" (član 29.).

Ako je ovaj i druge odnosne članove Zakona o krivičnom postupku i Krivičnog zakona BiH "zaboravila", po kojim li je onda zakonima Begovićeva presuđivala- sve dok njeno poigravanje pravom, nisu otkrili advokati optuženih. Onda je, umjesto kazne, "kadija" Begović samo sklonjena iz vijeća u spomenutim predmetima. Premještena je, tvrde nam u Sudu, iz Odjeljenja za ratne zločine u ono koje sudi za organizovani kriminal.

"Razlog za donošenje ove Odluke je involviranost sudije Begović u veći broj predmeta ratnih zločina u svojstvu tužioca Tužilaštva BiH", navedeno je u odgovoru Suda BiH.

No, ovu tvrdnju demantuje zvanični raspored suđenja. "Svestrana" DŽemila, još bi malo da se pravom poigrava i u Odjeljenju za ratne zločine. Stolicu predsjedavajuće Vijeća zadržala je u predmetu Mensur Đakić i Begzad Kajtazi. Da li joj je namjera da Đakića i Kajtazija amnestira od dokazane krivice- oslobađajućom presudom kao sudija, ako već nije kao tužilac, u skladu sa hvalisanjem po kompleksu, sprijačila da optužnica na njihovo ime uopšte bude i napisana? Јer Srbi su žrtve u ovom predmetu!

- Treba vidjeti konkretno šta je ko radio i znaće se da li prema tom standardu može biti sudeći sudija ili ne - navodi Vlado Adamović, bivši sudija i advokat.

Svestrana DŽemila, očigledno može sve! Prvenstveno da krši zakone i da zbog toga ne bude kažnjena. Čak ni disciplinski.

- Disciplinski postupak koji se odnosi na prekršaj vezan za izuzeća, može se pokrenuti po službenoj dužnosti, mogu ga pokrenuti i stranke, ali i svaki građanin - kaže Arben Murtezić, bivši disciplinski tužilac.

Disciplinsku prijavu Begovićevoj, kako saznajemo, još niko napisao nije. Čak ni po službenoj dužnosti predsjednik Suda Ranko Debevec, kojem je "kadija" Begović u izbornom procesu bila konkurent. Valjda kao "profesionalna i visoko moralna osoba", što je uporno dokazivala još od ratnih dana.