latinica  ћирилица
10/11/2017 |  18:49 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Radojičić: Slučaj "Naš dom"-početak vraćanja imovine Banjaluke (VIDEO)

Banjalučki Okružni sud poništio je rješenje Republičke geodetske uprave, u slučaju milionski vrijedne zgrade "Našeg doma" u Banjaluci, zbog kojeg je iza rešetaka završio šef banjalučke ispostave RUGIP-a Dragan Grulović. Gradonačelnik Banjaluke poručio je da je ovo samo korak u borbi za imovinu grada.
RUGIP - presuda - Foto: RTRS
RUGIP - presudaFoto: RTRS

Mi smo, kaže gradonačelnik Banjaluke, od početka bili sigurni da smo u pravu, jer postoji validna evidencija o vlasništvu Grada.

O vlasništvu Grada, postoji, kaže Radojičić i presuda Vrhovnog suda, iznad kojeg nema više instance.

- Neko je olovkom i gumicom to prestrtao. I sad smo se najzad konačno vratili u pravne vode, jer je rješenje RUGIP-a že vraćeno na ponovno odlučivanje. Očekujem da to bude završeno u korist Grada, kaže Radojičić.

"Naš dom" u centar pažnje je dospio, nakon što je gradonačelnik Igor Radojičić alarmirao javnost na kontroverzno djelovanje RUGIP-a i bivšeg pravobranioca Mirka Stojčinovića u vezi sa ovim slučajem.

Sud je utvrdio da je Grad morao biti uključen u postupak utvrđivanja vlasništva nad ovim objektom, što je RUGIP, pod rukovodstvom Grulovića, odbijao.

Sud je odlučio da je Grad bio u pravu kad je tražio da se ponovi postupak upisa u zemljišne knjige - ove vrijedne nekretnine u centru grada, na koju polaže pravo.

Upravni postupak trebalo je provesti uz učešće Grada kao zainteresovanog lica jer je on upisan u zemljišnim knjigama, navedeno je u sudskoj presudi, po kojoj je RUGIP-u naloženo da u roku od mjesec dana donese novo rješenje o obnovi postupka u kojem će se dokazivati koje zaista vlasnik spornog objekta.

Sud je presudu donio po tužbi Republičkog pravobranilaštva:"Okružni sud u Banjaluci rješavajući po izjavljenoj tužbi od strane Pravobranilaštva Republike Srpske, donio je presudu kojom se tužbeni zahtjev uvažava i akt Republičke uprave za geodetske i imovinsko- pravne poslove Banja Luka poništava, te predmet vraća na ponovni postupak i odlučivanje."

Prema optužnici koja je podignuta prošlog mjeseca bivši zamjenik republičkog pravobranioca u Banjaluci Mirko Stojčinović i njegov zamjenik Borislav Јeličić osumnjičeni su za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u slučajevim "Naš dom" i "Građa".

Terete se da su ovim preduzećima omogućili da na sebe uknjiže nekretnine, čime je grad Banjaluka oštećen za više od 7 i po miliona maraka.