latinica  ћирилица
10/11/2017 |  20:04 | Autor: RTRS

Amerika i Priština žele ubrzane pregovore o priznanju nezavisnosti Kosova

Priština je uz blagoslov Amerike na adrese evropskih država proslijedila prijedlog po kome traži da Briselski sporazum dobije vremensko ograničenje.
Kosovo i Metohija - Foto: RTS
Kosovo i MetohijaFoto: RTS

Optimalan period za završetak dijaloga Beograda i Prištine na kome insistiraju SAD je 18 mjeseci. Poslije toga bi trebalo da uslijedi međunarodna konferencija.

Priština je od nekoliko država već dobila pozitivne odgovore na svoj prijedlog, ali ne i od glavne države EU, Njemačke. Namjeru da Priština traži da se dijalog sa Beogradom i vremenski ograniči, iznio je i zamjenik kosovskog premijera Enver Hodžaj, koji je istakao da je to jedan od dva ključna cilja Kosova, koje je Priština zacrtala za kraj 2017. godine.

Vašington i Priština nastoje da drugačije definišu položaj srpske zajednice na Kosovu jer, prema njihovom mišljenju, Zajednica srpskih opština nije dobar model za srpski problem. Osim toga, traži se rješenje pitanja međusobnog potraživanja, imovinskih pitanja, zajednički nastup za uzimanje novca iz regionalnih fondova, članstvo Kosova u UN.

O ovim pitanjima Priština namerava da do januara iduće godine razgovara sa Beogradom, ukoliko dobije zeleno svjetlo iz Evrope, kako bi na scenu stupio pomenuti period od 18 mjeseci za završetak pregovora. Amerika, kao idejni tvorac čitavog plana, očekuje da bi, ako bi pritisak na Srbiju bio dovoljno jak, poslije ovoga mogla da usledi Verifikaciona konferencija, bez učešća Rusije.

Izvor: Nezavisne noovine