latinica  ћирилица
11/11/2017 |  10:51 ⇒ 13:45 | Autor: RTRS

Sjeverna Koreja: Tramp moli da počne rat na Korejskom poluostrvu

Sjeverna Koreja ocijenila je danas da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp, tokom svoje prve azijske turneje, pokazao kao "rušilac" koji moli da počne rat na Korejskom poluostrvu, navedeno je u saopštenju sjevernokorejeske državne novinske agencije KCNA.

Kako je Rojters prenio izjavu portparola sjevernokorejskog Ministarstva inostranih poslova, Tramp je pokušao još jednom da zavadi narod Sjeverne Koreje sa vladom te zemlje.

Američki državni seketar Reks Tilerson rekao je ranije da sa američki i kineski predsjednici, Donald Trampa i Si Đinping, ne razilaze po pitanju Sjeverne Koreje, a tokom susreta u Pekingu Si je Trampu govorio o posebnim koracima koje Kina preuzima kako bi pooštrila sankcije Pjongjangu.

Dva lidera su istakla da neće prihvatiti Sjevernu Koreju sa nuklearnim naoružanjem.

Na prethodnoj stanici njegovog azijskog putovanja u Јužnoj Koreji, Tramp je uputio oštru poruku Sjevernoj Koreji da "ne potcjenjuje i ne iskušava" SAD.

"Ne potcjenjujte nas. Ne iskušavajte nas", rekao je Tramp, dodajući da sjevernokorejskog lidera Kim DŽong Una oružje koje dobavlja ne čini bezbjednijim.

U neočekivanom potezu, direktno se obraćajaući Kim DŽong Unu u govoru pred južnokorejskim parlamentom, Tramp ga je pozvao da odbaci nuklearne i raketne programe.

"Stavljaju tvoj režim u veliku opasnost. Svaki korak koji napraviš niz ovaj mračni put uvećava opasnost sa kojom se suočavaš. Sjeverna Koreja nije raj koji je tvoj deda zamislio. To je pakao koji nijedna osoba ne zaslužuje", rekao je Tramp obraćajući se Unu, prenosi Bi-Bi-Si.

On je naglasio da bi fatalna greška bilo tumačiti kao slabost kontrolisano ponašnje SAD, jer je sada u Vašingtonu druga administracija.

Američki predsjednik takođe je naglasio da želi "mir kroz snagu", misleći na veliko prisustvo američke vojske na Korejskom poluostrvu, pozvavši Rusiju i Kinu da prekinu sve veze sa Sjevernom Korejom, uključujući i ekonomske.

Tramp je rekao i da je život u Sjevernoj Koreji, pod rukovodstvom Kim DŽong Una, "toliko crn" da Sjevernokorejci podmićuju vladine zvaničnike da bi otišli i zemlje i mogli da "rade kao robovi".

"Radije bi bili robovi nego da žive u Sjevernoj Koreji", kazao je Tramp, prenosi AP.

On je potom uporedio život u dvije Koreje - na, kako je kazao, demokratskom jugu i komunističkom sjeveru.

U Јužnoj Koreji privreda se razvija, dok u Sjevernoj Koreji porodice žive u kućama bez vodovodne instalacije, a nešto manje od polovine stanovnika ima struju, rekao je Tramp.

Izvor: Tanjug