latinica  ћирилица
11/11/2017 |  13:33 ⇒ 16:02 | Autor: RTRS

Danang: Na samitu APEK-a postignut dogovor bez Amerike

Ministri 11 članica Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje /APEK/ saglasili su se danas da će nastaviti sa velikim trgovinskim dogovorom bez SAD, pošto Vašington insistira na politici predsjednika Donalda Trampa "Amerika na prvom mjestu".Tramp je početkom godine povukao SAD iz Sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu /TTP/.

Analitičari ističu da je američki predsjednik na samitu APEK-a u vijetnamskom gradu Danangu bio usamljeni glas protekcionizma, jer su svjetski lideri težili unapređenju slobodne trgovine i višestranim dogovorima.

U zajedničkom saopštenju, preostale države, pod nazivom "TPP-11", navode da su na marginama samita APEK-a postigli saglasnost o "suštinskim elementima dogovora".

U saopštenju ministri ističu da je neophodno održati dodatne razgovore kako bi bio postignut pun konsenzus prije potpisivanja Sporazuma koji sad nosi i duže ime Sveobuhvatni i Napredni sporazum o transpacifičkom partnerstvu /CPTPP/.

Јedan od članova japanske delegacije Točimicu Motegi istakao je da će preostale članice i dalje pozdraviti eventualni povratak SAD u sporazum.

"Ovog puta je 11 članica u dogovoru i time će biti poslata veoma snažna pozitivna poruka SAD i drugim azijsko-pacifičkim državama u regionu", naglasio je Motegi.

Kanadski ministar trgovine Fransoa-Filip Šampanj ocijenio je da je postizanje dogovora "veliki napredak".

Izvor: Srna