latinica  ћирилица
11/11/2017 |  17:15 ⇒ 12/11/2017 | 20:00 | Autor: RTRS

Sarajevo prisluškuje Dodika! (VIDEO)

Bezbjednosne strukture BiH ponovo su u centru pažnje! Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, za "Večernje novosti" izjavio je da ga prisluškuju bezbjednosne službe BiH, a da je nalog za takve mjere izdat na osnovu zahtjeva tužilaštva u Sarajevu zbog istrage koju su pokrenuli.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodiku razlozi istrage nisu poznati, pa se zato danas i struka i politika pita ima li zloupotrebe zbog slabe kontrole nad bezbjednosnim sektorom u BiH.

Dodik je naveo da je dobio obavještenje od suda u Sarajevu da se protiv njega preduzimaju mjere prisluškivanja, te istakao da je on najprogonjeniji čovjek u BiH. Za "Večernje novosti" rekao je da ne zna zašto je sud poslao obavještenje o tome, ali pretpostavlja da su se bojali da ne sazna na drugi način i da se to pretvori u veliki problem.

"Znao sam ja da oni mene prisluškuju – ko mene ne bi prisluškivao. Mene prisluškuje deset raznih službi. Međutim, ovdje je riječ o tome da neki sud BiH prisluškuje predsjednika Republike i to je problematično", rekao je Dodik.

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, Osman Mehmedagić, za komentar nije bio raspoložen. Kratko je poručio da sve piše u zakonu – ko, kada i kako nekoga može prisluškivati i o tome obavijestiti. Iako je zadužen za bezbjednost svih građana na bh. nivou, ni ministar bezbjednosti Dragan Mektić nije bio opširniji.

"Nikad vas niko neće obavijestiti da je mjera prisluškivanja u toku, jer onda postaje besmislena. Prema tome, nema potrebe za daljni komentar", rekao je Mektić.

Bivši predsjednik Republike Srpske i lider NDP-a, Dragan Čavić, upozorio je da ima razloga za pretpostavku da se na svim nivoima u BiH, gdje god postoji tehnika za prisluškivanje, ona koristi na način koji nije dozvoljen zakonom. Čavić je podsjetio da se u vrijeme dok je on bio predsjedniik "nije znalo ko koga prisluškuje".

"Nažalost tako je u zemlji u kojoj vršlja ko kako hoće. U BiH ima dosta obavještajnih službi i da ima dosta službi iz okruženja koje tehnički mogu da pokriju kompletan prostor BiH. Tako u ovakvoj zemlji mogućosti za prisluškivanja postoje", istakao je Čavić.

Iako je obavještenje suda da je pojedinac pod posebnim mjerama praksa u evropskim država to ovdje nije često, pa zbog toga dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić ističe da takav čin baca sumnju na cijeli proces. Problem u BiH predstavlja i činjenica da ne postoji adekvatan zakon o kontroli, čime se otvara mogućnost za zloupotrebe.

"U BiH izostaje kontrola. Nema je decenijama, tajna služba je nedodirljiva i podsjeća na tajne službe iz perioda realsocijalizma kada je direktor službe bio čovjek bez lica, kada nije davao izjave, nije podnosnio izvještaje što je danas nezamislivo", naglasio je Ćeranić.

Član Glavnog odbora SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da je to što bezbjednosne agencije BiH prisluškuju Dodika otvoren pokazatelj neodrživosti BiH, kao i bijedan pokušaj Sarajeva da ga onemogući da naredne godine postane član Predsjedništva BiH.