latinica  ћирилица
11/11/2017 |  17:43 | Autor: RTRS

Titula na vidiku - Markesu pol-pozicija u Valensiji!

Vozač Repsol Honde Mark Markes osvojio je pol-poziciju pred poslednju trku u sezoni Moto GP šampionata Veliku nagradu Valensije, koja se u nedjelju vozi na stazi "Rikardo Tormo".

Markes je u kvalifikacijama pred trku koja će riješiti pobednika šampionata vozio u vremenu 1:29.897, dok je njegov jedini preostali rival Italijan Andrea Doviciozo ostvario tek deveto vrijeme. Vozač Honde je osmi put u sezoni došao do pol-pozicije, a uz njega u prvom redu na startu trke u Valensiji će biti vozač Јamahe Teh 3 Žoan Zarko sa drugog mjesta i vozač Suzukija Andrea Јanone, koji je zauzeo treće mjesto u kvalifikacijama.

Iako je Markes pri kraju kvalifikacija izgubio kontrolu nad motociklom, on je uspio da održi razliku nad pratiocima i što je najvažnije Andreom Doviciozom. Vozač Dukatija je bio deveti, dok su od njega bolja vremena ostvarili i Horhe Lorenco na četvrtom mestu, Dani Pedrosa na petom, Mikele Piro na šestom, Valentino Rosi na sedmom i osmoplasirani Aleš Espargaro. Prvih deset je kompletirao vozač Suzukija Aleks Rins.

Mark Markes ima veliku prednost od 21 boda u generalnom plasmanu nad Andreom Doviciozom pred nedjeljni okršaj na stazi "Rikardo Tormo", a vozač Dukatija može do titule samo ako pobjedi, a mladi Španac bude plasiran slabije od 11. mesta.

Markes će se u Valensiji boriti za svoju šestu titulu, četvrtu u najjačoj kategoriji, a Doviciozo za ukupno drugu. Italijanski motociklista je svoj jedini naslov prvaka osvojio 2004. godine, u klasi do 125 kubika.

Izvor: Sport Klub