latinica  ћирилица
11/11/2017 |  17:59 ⇒ 12/11/2017 | 19:59 | Autor: RTRS

Mladićeva odbrana očekuje dramatične poteze i opstrukcije Haga (VIDEO)

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbacilo je zahtjeve odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića u vezi sa njegovom procesnom sposobnošću i pokretanjem postupka protiv glavnog haškog ljekara Pola Falkea, kao i odlaganja presude.
Haški tribunal - Foto: RTRS
Haški tribunalFoto: RTRS

Ovakva odluka, za tim odbrane generala Mladića predstavlja veliku opstrukciju njegovog prava na liječenje.

Zahtjev odbijen, a obrazac odlučivanja još jednom utvrđen – ovako bi se mogla opisati reakcija Darka Mladića na odluku tribunala o zahtjevu tima odbrane generala Mladića da se izricanje presude odgodi dok srpski ljekari ne utvrde da li je Mladić mentalno i fizički sposoban da učestvuje u procesu.

"Nakon mjeseci i mjeseci njihovih tvrdnji da smo dobili svu dokumentaciju sad odjednom dobijamo preko 500 stranica i sad su nam opet rekli da je to kompletan materijal u vezi njegovog zdravstvenog stara", rekao je sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić.

A očigledno je, već iz letimičnog pregleda da je i nova dokumentacija nepotpuna, kaže Mladić. Uprkos svim opstrukcijama, očekuju i nove. Čak i iz nepotpune dokumentacije jasno se vidi koliko je loše zdravstveno stanje generala Mladića, ističu članovi tima odbrane.

"Mi smo sada tražili i od predsjednika Nikta da se uključi pošto se ovo vijeć. Nama je odluka nerazumljiva, jer je vijeće reklo da nije nadležno, a odbilo je naš zahtjev. Ili nisi nadležan, ili odbiješ zahtjev, tako da sama odluka po sebi je kontradiktorna", kategoričan je član tima odbrane generala Ratka Mladića Branko Lukić.

I neuro-radiolog Gradimir Dragutinović ističe, dokazano je da su u slučaju Mladića preskočene procedure u liječenju, ali i da sa ovim brojem neadekvatno liječenih moždanih udara Mladić mora dobiti adekvatnu terapiju, kako bi se njegovo suđenje uopšte moglo smatrati realnim.

"Ovako se ne može govoriti, on je čovjek u jednom poluliječenom, nekorektno liječenom stanju, što se odražava na mozak i pitanje je njegovih izjava koliko su uopšte validne", istakao je Dragutinović.

Sa odbijanjem zahtjeva za odgađanje, datum izricanja presude ostaje 22. novembar. Uprkos brojnim opstrukcijama, odbrana navodi da tužilac nije dokazao svoje tvrdnje.

"Odbrana je apsolutno sigurna da smo odbranili generala Mladića, svaka presuda osim oslobađajuće bila bi nepravedna", naglasio je sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić.

Ipak, razloga da unaprijed sumnjaju u pravičnost Tribunala, ističe Mladić, i te kako ima. Čak i prije samog suđenja, dodaje, generalu Mladiću pokušavalo se presuditi. Upravo to je, kaže, razlog za strahove, koji su i veći ukoliko se uzme u obzir pristrasnost sudija i namjera za satanizacijom generala Mladića, koja traje od početka procesa.