latinica  ћирилица
11/11/2017 |  20:49 | Autor: RTRS

Kačinjski: Ratna odšteta je pitanje časti

Zahtjev za odštetu od Njemačke za njihove postupke tokom Drugog svjetskog rata u Poljskoj pitanje je časti za Varšavu, rekao je danas lider vladajuće partije Zakon i Pravda /PiS/ Јaroslav Kačinjski.

Analitičari ističu da bi pitanje ratne odštete moglo da izazove tenzije između dvije članice EU.

U septembru su pravni stručnjaci iz poljskog parlamenta donijeli odluku da Varšava ima pravo da zahtjeva odštetu od Njemačke.

"Francuzima je plaćeno, Јevrejima takođe, a i mnogim drugim narodima koji su propatili tokom Drugog svjetskog rata. Poljacima nije. Nisu u pitanju materijalna sredstva, već naš status, čast. To nije pozorište, to je naš zahtjev", rekao je Kačinjski.

Vlada predvođena ovom partijom je u proteklih nekoliko mjeseci pojačala pozive za isplatu ratne odštete, ali je šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski istakao da je neophodno obaviti dalje analize prije podnošenja bilo kakvog zahtjeva.

Tokom Drugog svjetskog rata ubijeno je šest miliona Poljaka, uključujući tri miliona poljskih Јevreja a prijestonica Varšava sravnjena je sa zemljom 1944. godine nakon neuspjelog ustanka tokom kojeg je poginulo 200.000 civila.

Izvor: SRNA