latinica  ћирилица
15/11/2017 |  10:30 ⇒ 14:00 | Autor: RTRS

Sjednica Parlamenta BiH odgođena do daljnjeg

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto rekla je da se do daljeg odgađa nastavak 53. sjednice, s obzirom na to da danas postoji kvorum samo za rad, ali ne i za odlučivanje u ovom domu.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

- O izostanku su nas obavijestili samo poslanici SDS-a. Kvorum postoji samo za rad, ali ne i za odlučivanje. O novom terminu bićete naknadano obaviješteni, poručila je Krišto poslanicima.

Osim poslanika iz SDS-a, na današnju sjednicu nisu došli ni poslanici iz SNSD-a.

Poslanici i ministri u Savjetu ministara iz Saveza za promjene danas će u Banjaluci učestvovati u konsultacijama koje je zakazao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac napustio je juče sjednicu Proširenog kolegijuma, nakon što nije prihvaćen zahtjev ovog kluba za odgađanje nastavka 53. i održavanja 54. sjednice ovog doma.

U zahtjevu se navodi da Klub poslanika SNSD-a smatra da ne postoje uslovi za normalno održavanje nastavka 53. sjednice Predstavničkog doma zbog, kako je naglašeno, antidejtonskih, antiustvanih i ratnohuškačkih izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, te s toga traže da se nastavak ove sjednice odgodi do daljeg.

- Klub poslanika SNSD-a Izetbegovićevu izjavu doživljava kao prijetnju ratom Republici Srpskoj i s toga poziva sve srpske predstavnike iz Republike Srpske da bez odgađanja napuste institucije BiH i u institucijama Srpske obave konsultacije o budućem djelovanju u Sarajevu, navodi se u zahtjevu Kluba poslanika SNSD-a.

Za danas je bilo predviđeno da poslanici Predstavničkog doma razmatraju Informaciju o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta i putovanja ministra inostranih poslova BiH drugim državama, te njihova svrha po interese BiH i njenih građana, koju je predložio poslanik SBB-a Damir Arnaut.

Dnevnim redom bilo je predviđeno i razmatranje inicijative poslanika Denisa Bećirovića /SDP/, koji od Savjeta ministara traži da u roku od 30 dana u parlamentarnu proceduru dostavi izvještaj o napretku BiH u procesu priključenja NATO, s prijedlogom konkretnih mjera za dinamizaciju aktivnosti BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

Na dnevnom redu nalazila se i deklaracija o kriterijumima za definisanje trase budućeg auto-puta između Beograda i Sarajeva, koju je predložio zamjenik predsjedavajućeg doma Mladen Bosić iz SDS-a.

Predstavnički dom trebalo je da da saglasnost za ratifikaciju amandmana na ugovor o finansiranju između BiH, Republike Srpske, Evropske investicione banke i preduzeća "Auto-putevi Republike Srpske" zaključen 12. decembra 2013. godine u Sarajevu za projekat auto-put Banjaluka-Doboj, te za još nekoliko sporazuma i ugovora.

U planu je bilo i davanje saglasnosti za ratifikaciju više protokola, konvencija, amandmana, kao i sporazuma o saradnji BiH i drugih država ili međunarodnih organizacija.

Po okončanju ove, trebalo je da počne i redovna 54. sjednica na čijem je dnevnom redu i zahtjev Doma naroda za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Izvor: SRNA