latinica  ћирилица
15/11/2017 |  11:00 ⇒ 11:16 | Autor: RTRS

Srbi i Romi najizloženiji etničkoj diskriminaciji U Hrvatskoj

Srbi i Romi su najizloženiji etničkoj diskriminaciji u Hrvatskoj, navedeno u godišnjem izvještaju pravobranioca Lore Vidović.
Zagreb - Foto: RTRS
ZagrebFoto: RTRS

"Etnička diskriminacija ostala je najbrojnija u žalbama na nejednako postupanje, a najizloženiji su joj pripadnici srpske i romske nacionalne manjine, što potvrđuju sudska praksa i istraživanja", istakla je Vidovićeva.

Ona je dodala da se "Srbi učestalo kolektivno izjednačavaju sa agresorima na Hrvatsku", navodeći da su zbog nerazvijenosti povratničkih područja često izloženi siromaštvu.

Vidovićeva je upozorila da Hrvatska i dalje nema važeći nacionalni plan za suzbijanje diskriminacije, ali ni migracionu politiku.

Kancelarija Narodnog pravobranilaštva lani je otvorila 5.433 predmeta u 50 gradova i sela u kojima je istraženo više stotina svjedoka, nadležnih tijela javne vlasti, organizacija civilnog društva, sindikata, univerziteta i vjerskih organizacija.

Vidovićeva ističe da je nedostajalo dijaloga u javnom prostoru, da je izražavana netrpeljivost prema manjinama, dok su organizacije civilnog društva izložene finansijskom, a nezavisne institucije političkom pritisku.

Izvor: SRNA