latinica  ћирилица
15/11/2017 |  12:04 | Autor: RTRS

Savčić: Nedopustivo uskraćivanje ljekarske pomoći generalu Mladiću

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je Srni da je nedopustivo uskraćivanje ljekarske pomoći generalu Ratku Mladiću ili bilo kom drugom pritvoreniku u Haškom tribunalu iz bilo kog razloga, te ocijenio da iz toga proizilazi da je očigledna namjera Tribunala da što prije izrekne presudu generalu.
Milomir Savčić u Zvorniku - Foto: RTRS
Milomir Savčić u ZvornikuFoto: RTRS

"Ako se Tribunalu žuri sa izricanjem presude onda objektivno možemo sumnjati da tu nisu čista posla i da se presuda ne zasniva na materijalnim dokazima i činjenicama, već da je odluka o presudi davno donosena i sada treba samo da bude zvanično saopštena", rekao je Savčić.

On naglašava da se u ovom slučaju postavlja pitanje ljekarske etike u Haškom tribunalu, zbog čega bi ljekarske komore Republike Srpske i Srbije trebalo da "dignu svoj glas".

Komentarišući ranije navode odbrane generala Mladića o postojanju dokumentacije koja ima oslobađajuće elemente, Savčić kaže da je tačno da takva dokumentacija postoji, ali da je uvijek bio komplikovan put da odbrana podnese zahtjev da dođe do tih dokumenata.

On je rekao i da nikada nije sankcionisano Tužilaštvo Haškog tribunala u predmetu prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića zbog neblagovremenog objavljivanja potencijalno oslobađajućih dokumenata.

"To je potpuno nerazumljivo, jer se sa pravom postavlja pitanje kakva je to pravda i pravna logika u Haškom tribunalu. Trebalo je da omoguće da se na jednak način sučeli optužba i odbrana u predmetu generala Mladića i Radovana Karadžića", zaključuje Savčić.

Svim pritvorenicima u Sheveningenu zabranjene su posjete njihovih ljekara dok Haški tribunal ne izrekne presudu generalu Ratku Mladiću 22. novembra i šestorici Hrvata iz BiH 29. novembra.

Ovu odluku donio je Sekretarijat Haškog tribunala, na zahtjev pritvorskih ljekara. Poslije ovoga, bez već odobrenih pregleda srpskih ljekara do decembra su ostali teško bolesni general Ratko Mladić i Stojan Župljanin.

Izvor: Srna