latinica  ћирилица
15/11/2017 |  14:18 ⇒ 14:24 | Autor: RTRS

Komić otvorio izložbu "Tesla i Pupin na istom putu"

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić rekao je da izložba pod nazivom "Tesla i Pupin na istom putu", autora Aleksandre Ninković Tašić, predstavlja nadogradnju svega što se zna o dvojici velikana srpske nauke.
Јasmin Komić - Foto: RTRS
Јasmin KomićFoto: RTRS

Komić je, otvarajući izložbu danas u Banjaluci, naglasio da Ministarstvo nastoji da promoviše nauku, pronalazaštvo i znanje kao razvojne šanse Republike Srpske.

"Mlade treba motivisati ka nauci, iako je to neizvjestan i mukotrpan put koji u društvu nikada nije dovoljno verifikovan. I mali narodi imaju svoje velikane koji su zadužili cijelo čovječanstvo", poručio je Komić.

Autor izložbe Aleksandra Ninković Tašić rekla je da će posjetioci kroz priču koja prati izložbu moći da čuju da je u slozi spas i da treba razbiti predrasude o tome da su Pupin i Tesla bili u sukobu, da dugo nisu razgovarali i da se nisu voljeli.

"Mali nam je pogled na velike ljude. Oni su mnogo više, nego što se to nama danas čini, koračali jedan uz drugog i zato su na ovoj maloj postavci oni na istom putu", naglasila je Tašićeva, koja je i predsjednik Obrazovno-istraživačkog društva "Mihajlo Pupin" iz Beograda.

Ona je istakla da su je tokom istraživanja Pupina bez daha ostavljali podaci koji govore da su srpski velikani iz srca i uma radili za opšte dobro svog naroda, stvarali zajedno najviše vrijednosti srpskog naroda.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić rekla je da ova izložba nudi nešto do sada neviđeno na prostorima Srpske, a prvenstveno je namijenjena osnovcima i srednjoškolcima koji su srasli sa modernom tehnologijom, jer se ona obilazi posredstvom jedne aplikacije.

"Oni će tako saznati osnovne podatke o Tesli i Pupinu. Ovo je značajan doprinos nauci i obrazovanju mladih na ovim prostorima koji svoju budućnost vide u znanju", naglasila je Zečićeva.

Izložba je otvorena u okviru sedmog Festivala nauke i u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske biće postavljena do 6. decembra.

Večeras će biti održana i svečana akademija na kojoj će biti dodijeljene nagrade najzaslužnijima u oblasti naučnoistraživačkog rada.

Izvor: SRNA