latinica  ћирилица
15/11/2017 |  18:02 | Autor: RTRS

Vučić i Stoltenberg: Neutralnost nije prepreka za bolju saradnju sa NATO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg ocijenili su danas da vojna neutralnost Srbije nije prepreka za bolju saradnju.
Vučić i Stoltenberg - Foto: TANЈUG
Vučić i StoltenbergFoto: TANЈUG

Vučić i Stoltenberg rekli su na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka Savjeta NATO u Briselu da od saradnje imaju korist i Srbija i NATO, dodajući da je Srbija nezavisna zemlja koja sama donosi odluke o vojnim savezima.

Vučić je rekao da Srbija ostaje vojno neutralna, ali da je na njoj da na najbolji način iskoristi sve oblike saradnje s NATO za dobrobit svojih građana i cijelog regiona.

Vučić je kazao da je zadovoljan sastankom i saradnjom i da se treba usmjeriti na jačanje ekonomske saradnje u regionu. Kako je naveo, "gdje roba nesmetano prolazi, tu vojnici ne prolaze".

On je rekao da nisu u pravu oni koji misle da Srbiji nisu potrebni dobri odnosi s NATO, dodavši da je NATO na Kosovu i drugdje u regionu.

"Nismo zaiteresovani za učlanjivanje u vojne saveze. Treba nam dobra saradnja sa NATO. Niko ne može da me ubijedi da Stoltenberg mrzi Srbiju i da joj ne želi dobru i drugačiju budućnost", kazao je on.

Odgovarajući na najave Prištine da će formirati oružane snage Kosova, generalni sekretar NATO je rekao da bilo kakva promjena mandata bezbjednosnih snaga Kosova mora da se uradi u skladu s tamošnjim ustavom.

Stoltenberg je kazao da NATO u potpunosti poštuje odluku Srbije da ostane vojno neutralna i da nije nemoguće biti neutralan i imati dobru saradnju sa članicama NATO.

Govoreći o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu i odnosima Beograda i Moskve, Stoltenberg je kazao da je na Srbiji da donosi odluke i da će NATO to poštovati.

Izvor: Beta