latinica  ћирилица
15/11/2017 |  18:57 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

VSTS predložio korekcije zaključaka o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca (VIDEO)

Visoki sudski i tužilački savjet odbacio je kao neosnovan prigovor zastare u disciplinskom predmetu Gorana Salihovića. Ovim je Salihović i zvanično smijenjen sa funkcije glavnog tužioca BiH, a ostaje tužilac Tužilaštva BiH.
VSTS - Foto: RTRS
VSTSFoto: RTRS

Istovremeno, u skladu sa standardima i preporukama Evropske komisije, predsjednik Savjeta Milan Tegeltija članovima VSTS-a predložio je korigovane zaključake u vezi s provjerom ratne prošlosti sudija i tužilaca. Nije riječ o novim prijedlozima niti o suštinskim promjenama, već o kozmetičkim, kojima se otklanjaju nedoumice i sprečavaju zloupotrebe zaključaka, usvojenih krajem oktobra. O korigovanom materijalu članovi VSTS-a trebalo bi da se izjasne na sutrašnjem nastavku dvodnevne sjednice.

Nijedna Odluka domaćih zvaničnika, u skorije vrijeme, nije izazvala takvu "buru", kao oktobarska reakcija VSTS-a na Informaciju Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina, kojom je otvorena pandorina kutija nečasne ratne uloge još aktuelnih djelioca pravde u BiH. Istine radi MUP Srpske, Centar, svjedoci, žrtve rata ili njihove porodice i ranije su ukazivale na, po "zlu zapamćene" djelioce. Izvještaje o njihovim ne/djelima, dostavljali i Tužilaštvu BiH, istom koje je svoju “avliju” zaobilazilo, a po tuđim tragalo. Četvrt vijeka skrivale su sudijsko-tužilačke toge vlastitu “živopisnu ratnu biografiju i javnosti nudile filtriranu. A onda je Savjet, reagujući na dokazima potkrijepljenu Informaciju Centra, izglasao zaključke. I uzdrmao međunarodne i domaće "reformiste" pravosuđa. Esnafsku zajednicu raspolutio. Јedni su zaključke odobravali, drugi ih najžešće kritikovali! I različito “tumačili” isti tekst. Zbog toga je kaže, predsjednik VSTS-a korekcije i predložio. 

"Mislim da su zaključci dobri. S ovim korekcijama koje su tehničkog karaktera izbjećićemo sva moguća zlonamjerna pogrešna tumačenja ili neke nedoumice koje mogu da stvore su kod ljudi koji ih čitaju. Јednostavno ćemo ih pojasniti", istakao je Tegeltija.

Od pet prvobitno usvojenih zaključaka, dva su već, bez korekcije realizovana. Informacija Republičkog centra sa pratećom dokumentacijom i dokazima dostavljena je na postupanje, Kancelariji disciplinskog tužioca i Tužilaštvu BiH. Provjere navoda iz Informacije, već su ili bi trebalo da budu u najskorije vrijeme pokrenute za 15 bh. sudija i tužilaca sa spiska. I za sve ostale nosioce pravosudnih funkcija, od tužilaštava i sudova u BiH biće zatraženi podaci o istragama ili optuženjima u krivičnom postupku. Ovaj zaključak predloženu korekciju trpi samo u dijelu precizne identifikacije zakonskog osnova i jasno naznačene adrese – na koju će traženi podaci biti dostavljani. A adresa je Kancelarija disciplinskog tužioca. U četvrtom zaključku, kojim se od svih nadležnih sudova u BiH traže podaci o pravosnažno oslobođenim licima, odnosno osuđenim za ratne zločine, umjesto prvobitno usvojene detaljne klasifikacije koja je podrazumiejvala i nacionalnost lica, predložena je evidencija prema jedinstvenim tabelama koje će sačiniti Kabinet Predsjedništva VSTS-a. Petim zaključkom, koji je i podigao najviše bure, tražene su izmjene Zakona na osnovu kojih bi, kako su to pojedinci pogrešno tumačili, VSTS bez sprovedenog bilo kakvog postupka mogao da razriješi sudije i tužioce "frizirane" ratne prošlosti. Predloženo korigovano, rješenje podijeljeno je na dva segmenta.

"Na način da taj korektivni mehanizam unaprijedimo kroz unaprijeđenje disciplinskog postupka i disciplinske odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija znači sudija i tužilaca, a u saradnji sa EU", dodao je Tegeltija. 

Korektivnim prijedlogom Evropskoj komisiji ponuđena je uloga verbalnog pomagača u uspostavljanju adekvatnog mehanizma za provjeru ratne prošlosti nosilaca pravosudnih funkcija. I bez obzira na korekcije, peti zaključak, ponovo je kao i na oktobarskoj sjednici imao najviše protivnika.

"Za tačku petu neću glasati. Smatram da je treba staviti van snage, jer ona krši osnovna ljudska prava i kao takva i revidirana po meni ne može opstati", naglasila je potpredsjednik VSTS-a BiH Ružica Јukić.

Za prvobitne zaključke VSTS-a glasalo je sedam od 15 članova, šest je bilo protiv, jedan suzdržan. Današnja rasprava oslikavala je oktobarsku sjednicu. Da li će revidirani zaključci dobiti podršku, ili će na snazi ostati prvobitno usvojeni, biće jasno sutra. Kako god, ne treba zaboraviti da nosioci pravosudnih fankcija, ne smiju biti amnestirani od odgovornosti za vlastitu ratnu prošlost. Naprotiv, umjesto dosadašnje nedodirljivosti, trebalo bi da budu moralna vertikala