latinica  ћирилица
15/11/2017 |  19:04 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Čović neće prisustvovati obilježavanju takozvanog dana državnosti BiH (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, poručio je da neće prisustvovati obilježavanju tzv. Dana državnosti Bosne i Hercegovine. To je odgovor na Izetbegovićev pokušaj da samostalno organizuje obilježavanje 25. novembra, čime je još jednom dokazao ulogu generatora krize u BiH.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

Bez bh. kalendara zajedničkih praznika, 25. novembar do ove godine bio je praznik samo u Federaciji BiH. U protekle tri godine hrvatski i bošnjački članovi BH Predjedništva zajedno su organizovali prijem povodom tzv. Dana državnosti, a zašto će ove godine Bakir Izetbegović sam birati i dočekivati goste, odgovor na pitanje upućen njegovom kabinetu nismo dobili. No, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganu Čoviću sve je i sasvim jasno.

"Bojim se da način na koji smo to uradili svjedno ide ka tome da taj dan obilježi isključivo bošnjački narod, čak bi rekao predstavnici SDA. Meni je preostala jedna mogućnost da zakažem još jednom, što bi bilo, ja bih rekao suludo, ili bi dali još soli na sve ove naše rane koje imamo", istakao je Čović.

Za dosipanje soli na rane očito je zadužen Bakir Izetbegović. Zbog pokušaja nametanja volje bošnjačke političke komponente BiH je jedinstvena i kao zemlja koja nema Zakon o praznicima. Srbi 25. novembar nisu i neće slaviti, poručuje član Predsjedništva iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

"Dubina krize u BiH je ogromna i posebno je velika u odnosima u Federaciji. Ovo je tek jedan dio, a ja znam još puno više šta se iza krije. I to jeste rezultat neke politike što se vodi. Zašto je tako, to se oni moraju pitati", dodao je Ivanić.

Marginalizacija Hrvata u Federaciji BiH očito je njegovana tvorevina fabrikovana iz SDA i to jeste unutrašnji problem tog entiteta. No, ambicija Bakira Izetbegovića da preuzme dominantnu ulogu u BiH, u Srpskoj ne nailazi na plodno tlo.

"Mislim da će i dalje njegova samovolja i njegova potreba da je on taj reprezent BiH dovoditi do daljih sukoba i loših odnosa, evo i između hrvatske i bošnjačke komponente", naglasio je šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Staša Košarac.

A dok Draganu Čoviću ne pada na pamet da se, kako kaže, utrkuje sa izjavama ko više voli BiH, Bakir Izetbegović, ispunjavajući amanet oca Alije, uporno dokazuje da su druga dva naroda, Srbi i Hrvati, slučajno u BiH i to zahvaljujući njegovoj dobroj volji.