latinica  ћирилица
15/11/2017 |  19:14 | Autor: RTRS

Rajić: Ne očekivati od Vatikana da otvori dokumenta o Stepincu

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Suzana Rajić ocijenila je da se od Vatikana ne može očekivati da otvara dokumenta o kontroverznom hrvatskom nadbiskupu iz Drugog svjetskog rata Alojziju Stepincu, jer je riječ o spornim pitanjima, koja bi mogla da izazovu negativne posljedice na ovim prostorima.
Prof. Suzana Rajić (Foto: muzejgm.org) -
Prof. Suzana Rajić (Foto: muzejgm.org)

"Pregovori u okviru pravoslavno-katoličke komisije o Stepincu vode se već dugo. Uprkos želji srpske strane da do tih dokumenata dođe, mislim da se to u skorije vreme neće desiti", kaže Rajićeva, koja je kao prva žena sa ovih prostora dobila dozvolu za ulaz arhivu Vatikana.

Rajićeva je rekla za "Sputnjik" da je Katolička crkva pokazala uzdržanost u ovom slučaju i nije se izjašnjavala, štiteći se svojim posebnim zakonima i pravilima, zbog čega dokumenta ne može da pruži na uvid.

"Trenutno ograđivanje Vatikana od Stepinca i njegovih dela i nepristajanje da se njegova kanonizacija sprovede, govori da neće biti dostupa toj građi. Oni žele da zadrže to pitanje, da ne podgrevaju nade u Hrvatskoj i tim činom odgode otvaranje dokumenata", rekla je ona.

Prema njenim riječima, srpska strana je izuzetno zainteresovana da ti dokumenti ugledaju svjetlost dana, ali Vatikan se u ovom trenutku drži uzdržano - "ne srlja ni prema Stepincu bezrezervno".

"Јa mislim da je to dokaz da neće biti dokumenata koja svedoče o ulozi i delovanju Stepinca tokom Drugog svetskog rata", navela je ona.

Rajićeva je u arhivima Vatikana, ali i u ruskim arhivima, istraživala dokumenta u vezi sa kraljicom Natalijom Obrenović.

"Njena intrigantnost, leži dijelom i u tome što je promijenila vjeru i prešla iz pravoslavlja u katoličanstvo", navela je Rajićeva.

Ona je rekla da je u arhivu Vatikana pravilo da što se ide više ka savremenom dobu, to je pristup dokumentima teži, pa tako i sve vezano za kraljicu Nataliju.

"Građa je dostupna korisnicima u originalu i ja sam pogledala njena pisma, pisma srpskih ministara, vladara, komunikacije sa Vatikanom. Nisam uspela da pogledam zaostavštinu u kojoj su verujem memoari kraljice Natalije, koje je ona pisala u poznim godinama života", navela je Rajićeva.

Ona je dodala da su u Vatikanu pravila jasna i da je dostupna samo građa koja je stigla u arhiv zaključno sa 1939. godinom.

Rajićeva je objasnila da je kraljica Natalija, koja je bila kćerka ruskog pukovnika i moldavske princeze, prešla u katoličanstvo, jer je pogodilo to što je Srpska pravoslavna crkva "izrekla" njen razvod od kralja Milana Obrenovića.

Izvor: Srna