latinica  ћирилица
16/11/2017 |  08:02 | Autor: RTRS

Banjaluka - Počinje dvodnevni naučni skup o globalizaciji

U Banjaluci danas počinje dvodnevni naučni skup pod nazivom "Strategije razvoja i ekonomske saradnje malih zemalja u uslovima globalizacije i regionalnih integracija" u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ i Srpske akademije nauka i umetnosti.
ANURS - Foto: RTRS
ANURSFoto: RTRS

Iz Akademije navode da globalizacija i regionalne političke i ekonomske integracije ograničavaju suverenitet zemalja.

"Zbog relativno male ekonomske i političke moći, u uslovima ograničavanja suvereniteta, posebno se mijenja položaj malih zemalja. Njihov uticaj na globalna i regionalna kretanja slabi, a razvoj sve više zavisi od globalnih tendencija i razvoja velikih ekonomskih i političkih sila", navodi se u saopštenju.

U takvim okolnostima, kako je saopšteno, opravdano se postavljaju pitanja - da li male zemlje mogu i treba da imaju vlastite strategije razvoja, da li sa malim resursima i tržištem mogu dostići nivo konkurentnosti potreban za opstanak i razvoj, da li mogu imati djelotvorne strategije bilateralne saradnje, te da li globalizacija i regionalne integracije stvaraju ambijent u kojem se može obezbijediti prosperitet i opstanak malih zemalja i naroda?

Na skupu se očekuje učešće više od 40 akademika, naučnih radnika, privrednika i političara, uglavnom iz regiona bivše Јugoslavije.

Izvor: SRNA