latinica  ћирилица
16/11/2017 |  08:11 ⇒ 08:12 | Autor: RTRS

Umalo tip

Postoji neki čudan tip, nije ni hercegovački, ni crnogorski, jer da jeste, valjda bi bar narastao. Ovako, jeste on iz Hercegovine, ali kao da ne podnosi nikoga ko je viši, višlji, veći ili važniji. Mora da je u pitanju kompleks. Onaj niže vrijednosti, pri čemu ne mislim na visinu.
Pisanje - Foto: ilustracija
PisanjeFoto: ilustracija

I taj bi tip da se za sve pita, on ne podnosi da neko drugačije misli, smatra da svi moramo da dijelimo njegove vrijednosti, bez izuzetka i bez suvišnih preispitivanja. A to što, niti je novinar, niti je političar, a sve je pokušao da bude, i to što se i ne zna šta i koga predstavlja i u čije ime govori, osim u svoje, to je za njega nevažno. Bitno je da vrijeđa sve osim one od kojih prima platu. A ona nije mala. Čudan tip, kažem vam.

Za njega su drugi "zloglasni", on ne podnosi izabrane, nervira ga šta većina misli, razumije se u sve, pa i u novinarstvo. Kaže "Branio sam srpske interese od Kosova do Krajine". Kad me tad ne sruši sa stolice. Ovdje kod nas ima bar 30 novinara koji su prešli više novinarskih kilometara no on životnih kilometara, vidjeli zla koje ni on nije uspio da izmisli, snimali i intervjuisali one o kojima on nije ni pomislio da ih nađe... Ali njemu je RTRS neki poseban oblik zadovoljstva, koji ga ispunjava u dnevnoj količini mržnje. On "analizira" sa svojim skromnim radom u ovoj struci, kao da je već penziju zaradio novinarstvom, vrijeđa novinarke manirom puno iskusnijeg idiota, on je čudan tip. Tipčina, možda misli za sebe.

Ni politika mu nije strana. Za savjetničku platu savjetuje. Šta, kojim znanjem, kako? Ko to trpi i podnosi u nekad velikoj stranci? Porazi su se ređali jedan za drugim, dok je ovaj savjetovao, a šef mu podnese ostavku i priznade izborni poraz u 21 i 20. Nikad ranije neko nije priznao poraz u istoriji Republike Srpske. Deset godina propišanih u vjetar, savjetniče. Na tvoju sreću, ipak si ostao to. Ali zato svima imaš nešto da kažeš. Svima osim ovom svom. Јer da si ovog svog analizirao, možda ne bi ni bio to što jeste. Nekome pominješ vezu sa Udbom, a tog svog i njegovu vezu nisi ni pokušao da istražiš, ako što nisi istražio ni nečasna djela nekig drugih očeva sadašnjih "velikana" iz Hercegovine, koji su u istoj stranci. Ako želiš da znaš, pitaj.

Nekim čudom si tu gdje jesi i iznutra osjećaš da dolazi kraj tvojim sitnim i bijednim privilegijama. Misliš da će se poslije oktobra 2018. nešto promijeniti i da ćeš, možda, zasjesti u zgradu RTRS-a ili čak Vlade ili Palate. Da se upiškiš od sreće prvih mjesec, pa da neko stalno čisti za tobom. Nećeš. Nećeš, jer se na mržnji ne gradi ništa, pa ni karijera, kakvu god da je gradiš. Novinarska, politička ili religijska (i to sam upratio da voliš). Čudan tip, umalo tipčina.

Autor: Siniša Mihailović